IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отчете леко подобрение на кредитирането в еврозоната през август

Заемите за европейските домакинства са нараснали с 5 млрд. евро спрямо юли

12:45 | 25.09.14 г.
ЕЦБ отчете леко подобрение на кредитирането в еврозоната през август

Кредитирането на частния сектор в еврозоната се е подобрило леко през миналия месец, показа публикуваният в четвъртък месечен доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ). Новината предполага, че отпускането на заеми ще започне постепенно възстановяване след годините на слабост, предизвикани от глобалната рецесия.

Отпуснатите на частния сектор заеми са намалели с 1,5% през август спрямо същия месец предходната година, отчитайки леко забавяне на годишните спадове от съответно 1,6% през юли и 1,8% през юни. Измерени на месечна база, кредитите за домакинствата нараснаха с 5 млрд. евро, докато заемите за бизнеса спаднаха с 1 млрд. евро.

Една част от спада в кредитирането в еврозоната бе задвижван от банкова задлъжнялост, отчетена след началото на секторните стрес тестове на ЕЦБ. Свитата активност принуди базирания във Франкфурт кредитор да предприеме други стъпки, за да стимулира отпускането на нови заеми. На 4 септември банката намали лихвените си проценти до рекордно ниски нива и заяви, че ще започне покупки на обезпечени с ценни книжа активи от банките.

През миналата седмица ЕЦБ предостави на банките от еврозоната 82,6 млрд. евро под формата на четиригодишни заеми при лихва от едва 0,15%. От своя страна, банките са задължени да показват, че увеличават кредитирането за бизнеса. В противен случай те трябва да върнат заемите обратно след две години.

"Като цяло ние очакваме четиригодишните заеми да действат като мощен инструмент за укрепване на трансмисията на паричната политика и да се улеснят новите кредитни потоци към реалната икономика", заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги в речта си през Европейския парламента в понеделник.

Според данните на ЕЦБ широкият измерител на паричното предлагане M3 се е увеличил с 2% през август на годишна база в сравнение с разширението от 1,8% през юли. Пазарните очаквания бяха за покачване от 1,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още