Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ отчита положителни ефекти от програмата за изкупуване на корпоративен дълг

Обявяването й през март намалява спреда между облигациите, емитирани от нефинансовите предприятия, и безрисковата норма

ЕЦБ отчита положителни ефекти от програмата за изкупуване на корпоративен дълг

Снимка: архив, Ройтерс

Програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на корпоративни облигации е спомогнала за намаляването на разходите за финансиране на фирмите, гласи анализ на програмата, изготвен от централната банка и цитиран от Wall Street Journal.

В доклада се посочва, че програмата, обявена първоначално през март 2016 г., облекчава финансирането за компаниите, което би трябвало да подкрепи инвестициите и икономическия растеж в еврозоната.

Още по темата

„Обявяването на програмата за изкупуване на корпоративни облигации (Corporate Sector Purchase Programme, или CSPP) на 10 март беше последвано от значително свиване на спреда между облигациите, емитирани от нефинансовите предприятия, и безрисковата норма“, пише в анализа.

„Спредовете по облигациите на нефинансовите предприятия намаляха рязко в деня на обявяването и продължиха да се свиват драстично. Процесът бе прекратен само от временната волатилност през май и юни, свързана с референдума във Великобритания относно членството в Европейския съюз“, гласи докладът.

Покупките на корпоративни облигации са допълнителен компонент от широкомащабната програма на ЕЦБ за покупка на активите, започнала през март 2015 г., която обхваща най-вече правителствени облигации.

Централната банка се надява, че като купува по 80 млрд. евро на месец до следващия март ще стимулира покачването на инфлацията в 19-членния валутен блок, която в момента е само 0,2%. В средносрочен план ЕЦБ иска инфлация малко под 2%.

„Анализът предполага, че решенията, свързани с паричната политика, взети през март, които включват стартиране на CSPP програмата, намаляване на лихвата по депозитното улеснение на ЕЦБ и новите четири серии целенасочени по-дългосрочни рефинансиращи операции (Targeted Longer-Term Refinancing Operations (TLTRO-II)), подобриха външните финансови условия за фирмите“, пише още в документа на ЕЦБ.

Анализ на данните в рамките на две седмици след обявяването на програмата за изкупуване на корпоративен дълг показва, че разходите за финансиране са намалели, като по облигациите, годни за покупка от страна на ЕЦБ, така и по тези, които не са.

„В периода от 10 до 24 март 11 базисни пункта от общия спад от 16 базисни пункта на спредовете между корпоративните облигации с инвестиционна оценка в еврозоната се дължат на мерките на паричната политика, обявени през март, и най-вече – на стартирането на CSPP”, посочват от ЕЦБ.

Според анализа по-голямата част от тези облигации са годни за покупки по линия на програмата, но обявяването на самата програма е имало „видим“ ефект върху облигациите, които ЕЦБ не може да изкупува. Според ЕЦБ става дума за понижение с 25 базисни пункта при облигациите без инвестиционна оценка.

Графики: ЕЦБ

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турция запази лихвата заради помрачените инфлационни перспективи