IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Пазарът на имоти е ключова уязвимост за банките в еврозоната

Регулаторът смята да проучи какви са експозициите на банките към жилищните и бизнес имотите

19:30 | 16.02.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Пазарът на недвижими имоти на Стария континент е „ключова уязвимост“ за банките в еврозоната. Причините за това са, че работата от разстояние сви търсенето на офиси, а домакинствата поемат повече дългове, за да купуват по-скъпи жилища, смятат от Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщи Ройтерс.

Централните банкери предупреждават за рисковете, които процъфтяващият пазар на имоти в еврозоната носи, след като той бе подпомогнат от десетилетие на свръхниски лихви по кредитите и от разумната, но лека регулация.

Според най-скорошното изявление на банката жилищните и бизнес имоти са станали повод за опасение. Затова от европейския регулатор смятат да проучат какви са експозициите на банките на Стария континент към тези имотни сектори.

„Банковият надзор на ЕЦБ прецени, че екпозициите на банките към секторите на жилищните и бизнес имотите представляват ключова уязвимост“, посочва централната банка в свой бюлетин и допълва, че възнамерява да направи „таргетиран преглед“ на примерна група от банки със съществени експозиции към тези сектори.

"Секторът на бизнес имотите се счита за уязвим от влиянието на пандемията, докато средносрочните рискове от ценови промени продължават да нарастват в сектора на жилищата, като има сигнали за потенциално надценяване на жилищата и ръст на задлъжнялостта на домакинствата“, посочват още от финансовата институция.

Експозициите на банките в еврозоната към сектора на бизнес имотите имат дял от около 8% от заемите им и над 20% от корпоративните им заеми.

По-рано в сряда членът на Изпълнителния борд на ЕЦБ Изабел Шнабел предупреди, че регулаторът трябва да вземе предвид „безпрецедентния“ ръст на цените на жилищата, когато оценява нивото на инфлацията и решава колко бързо да затегне паричната политика.

„Ако [ръстът на разходите за жилищна собственост] бъде включен, това ще има съществени последици за измерваната инфлация, особено за основната инфлация, където тежестта на собствените жилища е по-голяма“, коментира Шнабел. „Това трябва да е част от общите ни съображения“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бе тия ЕЦБ кво разбирали, тук брокерите казаха, че щяло да продължат да поскъпват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Е,как така ?Преди да правите анализи се обадете в България-нашите ТОП експерти по пазара на недвижими имоти,уважаемите строителни предприемачи,брокери,агенции за недвижими имоти,кредитни консултанти,ще ви дадат експертна оценка,че балон няма ,няма проблеми,цените са наред,и всичко е тип топ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още