IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ подкрепя избора на Лагард за нов управител на централната банка

От Управителния съвет на банката определиха бившия директор на МВФ като "лице с призната репутация и професионален опит"

13:20 | 25.07.19 г. 1
<p>
	Кристин Лагард. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка одобри назначаването на Кристин Лагард за свой следващ управител, съобщи Управителният съвет на финансовата институция в четвъртък.

„Управителният съвет няма възражения по отношение на предложения кандидат, който е лице с призната репутация и професионален опит в паричната и банковата сфера, съгласно изискванията от Договора за функциониране на Европейския съюз“, се посочва в съобщението на ЕЦБ.

Бившият директор на Международния валутен фонд ще наследи Марио Драго, чийто осемгодишен мандат като управител на ЕЦБ приключва на 31 октомври 2019 г.

След приемането на становището на Управителния съвет и на становище на Европейския парламент новият председател ще бъде назначен от Европейския съвет. 

Така след официалното си назначава на 1 ноември Лагард ще получи в наследство отслабваща икономика на еврозоната заради напрежението в световната търговия и изчерпан арсенал за действие след години на предоставяне на парични стимули, отбелязва Bloomberg.

Очаква се на заседанието си по-късно в четвъртък ЕЦБ да даде сигнал за понижение на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 4 години
Под ръководството на Марио Драги, Европейската централна банка запази грешния начин за работа и тази неправилност е същественият причинител за възникващи щети в еврозоната.Ако Кристин Лагард запази грешката на Марио Драги бъдещето на Европа е с нови щети и катастрофална криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още