IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ потвърди, че Литва успешно е приела еврото

Toва е важен момент за страната и укрепването на връзките ѝ с европейските партньори, посочиха от централната банка

16:13 | 16.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ потвърди, че Литва успешно е приела еврото

Периодът на двойно обращение на литовския литас и еврото, който бе в сила до 15 януари 2015 г., е приключил успешно, съобщи в комюнике Европейската централна банка (ЕЦБ). Оттук нататък в сила е само единната валута, а литовските банкноти и монети могат да бъдат обменяни за неопределен период от време в централната банка на страната, пише WBP Online.

"Безпрепятственото преминаване към еврото в Литва е резултат от сътрудничеството между множество заинтересовани страни на национално и европейско ниво", каза Ив Мерш, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ. "То е не само огромно логистично постижение, но също така е важен момент за Литва и укрепването на връзките ѝ с европейските партньори, като подчертава и продължаващата привлекателност на еврото", добави той.

ЕЦБ и Литовската централна банка проведоха мащабна комуникационна кампания за информиране на обществеността за промените.

"Литовската централна банка ще обменя банкноти и монети безплатно по официалния обменен курс към еврото (3,4528 литас за едно евро – бел. ред.) за неопределен период от време", каза ЕЦБ в прессъобщението.

"Изключвайки Литва, националните централни банки от еврозоната ще обменят безплатно банкноти литас за евро по официалния курс до 28 февруари 2015 г. Сумата, която може да се обменя се ограничава до 1000 евро за всяка страна/сделка на ден", информира банката.

На 1 януари Литва се присъедини официално към еврозоната и стана 19-ата държава, използваща еврото за основна валута. Тя бе последната от Прибалтийските държави, която влезе в блока – Латвия направи това през 2014 г., а Естония – през 2011 г. Малката балтийска държава в Североизточната част на Европа, която има малко под 3 млн. жители, е в Европейския съюз от 2004 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още