Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ потвърди, че Литва успешно е приела еврото

Toва е важен момент за страната и укрепването на връзките ѝ с европейските партньори, посочиха от централната банка

Периодът на двойно обращение на литовския литас и еврото, който бе в сила до 15 януари 2015 г., е приключил успешно, съобщи в комюнике Европейската централна банка (ЕЦБ). Оттук нататък в сила е само единната валута, а литовските банкноти и монети могат да бъдат обменяни за неопределен период от време в централната банка на страната, пише WBP Online.

Още по темата
"Безпрепятственото преминаване към еврото в Литва е резултат от сътрудничеството между множество заинтересовани страни на национално и европейско ниво", каза Ив Мерш, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ. "То е не само огромно логистично постижение, но също така е важен момент за Литва и укрепването на връзките ѝ с европейските партньори, като подчертава и продължаващата привлекателност на еврото", добави той.

ЕЦБ и Литовската централна банка проведоха мащабна комуникационна кампания за информиране на обществеността за промените.

"Литовската централна банка ще обменя банкноти и монети безплатно по официалния обменен курс към еврото (3,4528 литас за едно евро – бел. ред.) за неопределен период от време", каза ЕЦБ в прессъобщението.

Още по темата
"Изключвайки Литва, националните централни банки от еврозоната ще обменят безплатно банкноти литас за евро по официалния курс до 28 февруари 2015 г. Сумата, която може да се обменя се ограничава до 1000 евро за всяка страна/сделка на ден", информира банката.

На 1 януари Литва се присъедини официално към еврозоната и стана 19-ата държава, използваща еврото за основна валута. Тя бе последната от Прибалтийските държави, която влезе в блока – Латвия направи това през 2014 г., а Естония – през 2011 г. Малката балтийска държава в Североизточната част на Европа, която има малко под 3 млн. жители, е в Европейския съюз от 2004 г. 

По статията работиха: Димитър Вучев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Американците харчат повече в интернет магазините, отколкото в ресторантите