IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ потвърди досегашната си политика и запази лихвите без промяна

Отново липсваше изречението за готовността за увеличаване на размера на програмата при по-неблагоприятни перспективи, а еврото поскъпна

15:28 | 26.04.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Напълно според очакванията на пазара Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвите в еврозоната без промяна, като се потвърди и досегашния месечен темп на покупки на активи.

На днешното си заседание Управителният съвет на банката взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,00%, 0,25% и −0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище продължително време и доста отвъд хоризонта на нетните покупки на активи. 

Що се отнася до нестандартните мерки по паричната политика, банката потвърждава, че нетните покупки на активи се предвижда да продължат със сегашния месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. или след тази дата, ако е необходимо, и във всеки случай, докато банкерите не забележат устойчива корекция на тренда на инфлацията в съответствие с неговата инфлационна цел.

Евросистемата ще реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити в рамките на програмата за закупуване на активи, в продължителен период след приключването на нетните покупки на активи и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо. Това ще допринесе както за благоприятни условия на ликвидност, така и за целесъобразна позиция на паричната политика, обясняват в днешното си съобщение още от регулатора.

Това е второто подред съобщение на ЕЦБ, в което липсва едно изречение, което до сега присъстваше при обявяването на решения, свързани с паричната политика - а именно, че при по-неблагоприятни перспективи (включително за инфлацията) банката ще има готовност да увеличи размера и/или продължителността на програмата за закупуване на активи.

Малко след обявяване на решението еврото поскъпна спрямо долара с 0,07% до 1,2170 долара.

По-късно във фокуса на пазарите ще са насоките, които ще даде управителят на ЕЦБ Марио Драги за понатътъшното развитие на икономиката и съответно на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още