IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Повишаването на основните лихви в момента би имало катастрофални последици

Изненадващо високите първи оценки на германската инфлация през януари се основават на еднократни ефекти, смята Изабел Шнабел от ЕЦБ

16:55 | 31.01.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Повишаването на основните лихви в настоящата ситуация би имало катастрофален ефект, заяви Изабел Шнабел, член на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Bloomberg.

Тя коментира и неочаквания ръст на инфлацията в Германия за януари. Потребителските цени в най-голямата европейска икономика се повишават с 1,4% спрямо предходния месец, ускорявайки годишния темп на инфлация до 1,6%, повече от три пъти над прогнозите на икономистите.

По думите на Шнабел изненадващо високите първи оценки на германската инфлация през се основават на еднократни ефекти, като по този начин банкерът повтори своето твърдение от средата на януари.

В интервю за радио Deutschlandfunk тя посочи като основни фактори, повлияли на оценката, приключилото временно намаление на данъка върху добавената стойност (ДДС), наред с други причини. 

„Не е лесно да се измери инфлацията в момента, защото нашата кошница със стоки се е променила значително“, изтъква Шнабел, добавяйки: „Почти сме спрели да консумираме определени неща - вече не се храним навън, не ходим на фризьор и не пътуваме“. 

Тези краткосрочни развития не бива да се приемат като фактори за трайното нарастване на инфлацията, посочва още Шнабел. Еврозоната се сблъсква с много слабо търсене и изглежда, че тази тенденция ще се запази засега.

Тя изтъкна, че ЕЦБ повече се притеснява за това, че инфлацията е твърде ниска. По отношение на лихвените проценти Шнабел заяви:

„Разбира се, не мога да предскажа кога може да се повишат лихвените проценти - това, което мога да ви кажа обаче е, че повишаването на лихвените проценти в настоящата ситуация би имало катастрофални последици“.

В средата на януари Шнабел заяви пред Der Standart, че ЕЦБ няма да промени паричната си политика заради предупрежденията за ръст на инфлацията. Според нея очакваният ръст на потребителските цени ще е краткосрочно явление, продиктувано от ръста на цените на енергията и задържаното търсене, което се очаква да се отприщи с напредъка на ваксинацията срещу коронавируса.

„Такова краткосрочно развитие не бива да се бърка с устойчиво нарастване на инфлацията, което вероятно ще се появи много бавно. Ето защо това не би повлияло значително на нашите решения за паричната политика, които са ориентирани към средносрочен хоризонт“, коментира Шнабел.

По-рано тази седмица ЕЦБ реши да засили контрола си за кредитния риск върху банките в еврозоната, за да проучи нивото им на подготовка за потенциална вълна от необслужвани кредити.

ЕЦБ и националните пазари настояват заемодатели, включително BNP Paribas SA, Societe Generale SA и Deutsche Bank AG, за допълнителна информация относно корпоративното им кредитиране през 2020 г. Това е част от усилията да се гарантира, че заемодателите могат да издържат на евентуален прилив на неизпълнения.

Ден по-рано управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че икономическото възстановяване на еврозоната само се е забавило, но не е дерайлирало заради новите ограничения, свързани с COVID-19.

„Надяваме се, че все пак 2021 г. ще бъде годината на (икономическото) възстановяване, но в две фази, и е очевидно, че първата все още е обект на много високо ниво на несигурност“, заяви Лагард по време видеоконферентната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. "Пътуването изглежда малко отложено, но не и дерайлирало“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 3 години
Откъде тазли лелка се появи да коментира инфлацията и лихвените проценти ? Къде са истинските майстори ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Въведената неправилна употреба на евро причинява неограничени щети.Действителна е злокобна зависимост: колкото повече са еврата толкова са по-големи щетите. Европа е жертва на лошо прилагане на еврото.Сгрешената употреба на евро е заплаха за европейска рецесия и кризи.За сметка на бъдещи завишени щети, чрез заеми (с които се плащат щети от опасното ползване на еврата) правителството от държава от еврозоната е с шанс да отложи начало на криза. Европейската централна банка намали основната лихва за евро, за да съдейства на правителствата по-лесно да взимат заеми.Ако не се допускаше грешката при еврото, държавите от еврозоната нямаше да имат сегашни дългове.Необходимо е прекратяване на фаталната грешка при еврото.След като се въведе подобрено прилагане на евро е възможен успешен европейски просперитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 3 години
Е, добре, искате СТАГФЛАЦИЯ? И си викате: ако нема език на омразата - стагнираните роби нема се надигнат, а ше се държът възпитано, докато и когато ги убиваме. Обясняваш им, че са излишини, че има роботи, които са им взели работата и те безропотно се отправят към кланицата? АКО СА *** - ДА. ДА ПРИПОМНИМ:"Когато ти вземат и последната риза от гърба, винаги можеш да облечеш кафявата риза".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Тая "рошавата" да раздаде по 2000 евро на калпак и инфлацията може да си дойде на мястото.....,ако ли не,още по 2000.....Няма само да "спасяват"фирмите,трябва някой да помисли и за редовия жител на ЕС.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 3 години
задържането им също.... балонизирането на активи, и подържане на компании които трябва да фалират е даже по опасно в дългосрочен план... хубавото е че на вас ви пука само до края на мандата ви... после, дреме ви.. вече ще сте у некой борд на някой от гореспасените да клатите .....справка Куневица и още една камара като нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 години
Първо не е имало минимален растеж,второ инфлацията е далеч по голяма,от тази която ЕЦБ,представя.Лихвите се вдигат,когато има растеж,за да могат да регулират икономиката ,да не прегрее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
kane
преди 3 години
имало е минимален растеж, но не и инфлация. Лихвите се вдигат за задушаване на инфлацията не на растежа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 3 години
Преди кризата,като имаше растеж,не ги вдигнахте,сега други оправдания.Защо не заявите на хората в прав текст,че сте решили да унищожите спестяванията им?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още