IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ премахва лимитите за дивиденти след септември

Финансовите институции трябва да продължават да проявяват сдържаност и внимателно да изследват устойчивостта на своите бизнес модели, предупреждава регулаторът

21:30 | 23.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Общ изглед към високите сгради на финансовия квартал във Франкфурт на Майн, Германия. <em>Снимка:. EPA / RONALD WITTEK</em></p>

Общ изглед към високите сгради на финансовия квартал във Франкфурт на Майн, Германия. Снимка:. EPA / RONALD WITTEK

От октомври европейските банки отново ще могат да разпределят повече пари на своите акционери. Ограниченията за дивидентите, издадени от финансовия регулатор, изтичат в края на септември, както съобщи в петък вечерта Европейската централна банка (ЕЦБ).

Последните прогнози "потвърждават възстановяване на икономиката и сочат към по-малко несигурност", заяви ЕЦБ, оттегляйки по този начин кризисната мярка, която принуди заемодателите да поддържат капитала си по време на пандемията.

„Последните макроикономически прогнози потвърждават икономическия скок и сочат към намалена несигурност, което подобрява надеждността на капиталовите траектории на банките", се посочва в изявлението на регулатора.

„В резултат на това е целесъобразно да се възстанови предишната надзорна практика на обсъждане на капиталови траектории и планове за обратно изкупуване на дивиденти или акции с всяка банка“, добавя ЕЦБ.

ЕЦБ обаче даде ясно да се разбере, че финансовите институции трябва да „продължават да проявяват сдържаност и внимателно да изследват устойчивостта на своите бизнес модели“, когато става въпрос за разпределения. Освен това кредиторите не трябва да подценяват риска, че биха могли да се сблъскат с допълнителни загуби, когато мерките за държавна подкрепа изтекат след кризата.

През март 2020 г. ЕЦБ поиска от търговските банки да се въздържат от изплащане на дивиденти поне до 1 октомври 2020 г., както и от извършване на обратно изкупуване на акции на фона на коронавирусната пандемия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още