Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ премахва лимитите за дивиденти след септември

Финансовите институции трябва да продължават да проявяват сдържаност и внимателно да изследват устойчивостта на своите бизнес модели, предупреждава регулаторът

ЕЦБ премахва лимитите за дивиденти след септември

Общ изглед към високите сгради на финансовия квартал във Франкфурт на Майн, Германия. Снимка:. EPA / RONALD WITTEK

От октомври европейските банки отново ще могат да разпределят повече пари на своите акционери. Ограниченията за дивидентите, издадени от финансовия регулатор, изтичат в края на септември, както съобщи в петък вечерта Европейската централна банка (ЕЦБ).

Още по темата

Последните прогнози "потвърждават възстановяване на икономиката и сочат към по-малко несигурност", заяви ЕЦБ, оттегляйки по този начин кризисната мярка, която принуди заемодателите да поддържат капитала си по време на пандемията.

„Последните макроикономически прогнози потвърждават икономическия скок и сочат към намалена несигурност, което подобрява надеждността на капиталовите траектории на банките", се посочва в изявлението на регулатора.

„В резултат на това е целесъобразно да се възстанови предишната надзорна практика на обсъждане на капиталови траектории и планове за обратно изкупуване на дивиденти или акции с всяка банка“, добавя ЕЦБ.

ЕЦБ обаче даде ясно да се разбере, че финансовите институции трябва да „продължават да проявяват сдържаност и внимателно да изследват устойчивостта на своите бизнес модели“, когато става въпрос за разпределения. Освен това кредиторите не трябва да подценяват риска, че биха могли да се сблъскат с допълнителни загуби, когато мерките за държавна подкрепа изтекат след кризата.

През март 2020 г. ЕЦБ поиска от търговските банки да се въздържат от изплащане на дивиденти поне до 1 октомври 2020 г., както и от извършване на обратно изкупуване на акции на фона на коронавирусната пандемия.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заетостта в САЩ намалява в 19 щата, докато останалите отчитат умерен растеж