IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ призовава местните банки към консолидация

Основният банков регулатор в еврозоната насърчава кредиторите да обмислят преобразувания чрез сливане и вливане, за да увеличат печалбите си

15:51 | 30.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка. Снимка: Bloomberg /&nbsp;Photographer: Simon Dawson</em></p>

Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на Европейската централна банка. Снимка: Bloomberg / Photographer: Simon Dawson

Европейската централна банка (ЕЦБ) приветства идеята кредиторите от еврозоната да се преобразуват чрез сливане или вливане, за да увеличат печалбите си.

„Няма никакви препятствия или поне ние от регулатора не искаме да поставяме никакви пречки по пътя към консолидацията“, коментира Андреа Енрия, председател на Надзорния съвет на централната банка на еврозоната, цитиран от The Wall Street Journal .

Схващането, че регулаторите на еврозоната се съпротивляват на сливанията, било погрешно. По думуте му  преобразуванията могат да помогнат за премахване на „излишния капацитет“ и припокриващите се операции на националните пазари. Трансграничните сливания на банки също биха били „много положителни“, казва той, защото спомагат за създаване на кредитори с по-диверсифицирана база от активи.

Въпреки че националното регулиране възпрепятства сливанията на банки в някои случаи, Енрия призовава финансовите институции да проучат възможностите си, например в инвестиционното банкиране.

В речта си председателят на Надзорния съвет на централната банка на еврозоната обявява, че институцията ще включи и нивата на банковия капитал в своя стратегически преглед. Шест банки в региона не са успели да изпълнят изискванията през миналата година, но Енрия заявява, че е „доволен от резултатите като цяло“. Нивото на необслужваните кредити е спаднало до 543 млрд. евро (598 млрд. долара) в края на септември от около 1 трлн. евро преди пет години.

Енрия обаче изразява загриженост за ниската рентабилност, старите технологии и управлението на проблемите в поведението на банките в региона. „Преобразуването на кредиторите също може да се окаже полезно за постигането на тези цели“, казва той.

В стремежа си да подобрят прозрачността, от ЕЦБ за първи път публикуваха някои подробности за капиталовите изисквания към банките, които институцията контролира. Данните за шестте кредитора, които не са успели да покрият критериите, обаче не са оповестени.

По-късно тази година от ЕЦБ ще изяснят какви ще бъдат правомощията ѝ при преобразуването на банките. Ще бъде изяснено и как регулаторът определя показателите за влошена репутация и капиталова адекватност, казва Енрия.

„Смятаме, че решението за консолидация е много рационално с оглед на това, че се забелязва доста излишен капацитет,“ казва Енрия и добавя: „Понякога ставам свидетел на схващането, че надзорът на ЕЦБ има отрицателно отношение към консолидацията. Опитвам се да разсея тази загриженост."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още