IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ промени очакванията за бъдещото развитие на лихвените проценти

Дискусията отваря пътя за важен дебат през септември за това дали и как да се оттегли закупуването на извънредни облигации

14:54 | 22.07.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) преразгледа своите насоки за лихвените проценти по време на срещата си през юли, заявявайки, че очаква лихвените проценти да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато не се увери, че инфлацията ще достигне 2% значително преди края на своя хоризонт за прогнозиране и трайно за останалата част от прогнозния хоризонт и след като прецени, че осъщественият напредък по отношение на базовата инфлация е достатъчен, за да бъде в съответствие с инфлация, стабилизираща се на 2 процента в средносрочен план. Това може да означава и преходен период, в който инфлацията е умерено над целта. Освен това централната банка очаква нетните покупки по PEPP през следващото тримесечие да продължат да се извършват със значително по-високи темпове, отколкото през първите месеци на годината.

От известно време насам основните лихвени проценти на ЕЦБ са близки до долната си граница, а средносрочната перспектива за инфлацията все още е доста под целевото равнище, определено от Управителния съвет. При тези обстоятелства днес Управителният съвет преразгледа своя ориентир за лихвените проценти. Целта му бе да подчертае решимостта си да поддържа последователно нерестриктивна ориентация на паричната политика, за да постигне инфлационната си цел.След като потвърди оценката си от юни на условията за финансиране и перспективата за инфлацията, Управителният съвет продължава да очаква през това тримесечие покупките по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP) да се извършват със значително по-висок темп, отколкото през първите месеци на годината.

Управителният съвет потвърждава и останалите си мерки в подкрепа на мандата за ценова стабилност, а именно равнището на основните лихвени проценти на ЕЦБ, покупките по програмата за закупуване на активи (АPP), политиките за реинвестиране и операциите по дългосрочно рефинансиране. 

В подкрепа на симетричната инфлационна цел от 2% и в съответствие със своята стратегия на паричната политика Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски равнища, докато не установи, че инфлацията е достигнала 2% доста преди края на прогнозния период и трайно за остатъка от него, и не прецени, че основната инфлация е отбелязала достатъчен напредък, съвместим със стабилизирането на инфлацията на равнище от 2% в средносрочен план. Това може да означава и кратък период, в който инфлацията леко надхвърля целта.

Лихвените проценти в еврозоната ще останат на сегашното ниво, реши съветът на заседанието си в четвъртък.

В същото време централните банкери си дадоха малко повече свобода за постигане на целта си. Ако лихвените проценти вече са изключително ниски, както е в момента, ЕЦБ вярва, че са необходими особено мощни или дълготрайни мерки. На заседанието си ЕЦБ също реши да остави ключовите лихвени проценти на сегашните им рекордно ниски нива. Ключовата лихва за снабдяване на търговските банки с пари остава 0,0%, на което ниво е от март 2016 г. ЕЦБ също не промени лихвата по депозитите от минус 0,5 процента. Банките трябва да продължат да плащат наказателни лихви, ако паркират излишните средства при централната банка.

Същевременно банкерите адаптират езика си относно лихвените проценти, покупките на активи и други инструменти към актуализираната стратегия, договорена по-рано този месец, която сега цели инфлация от 2% и допуска, че временно може да се ускори. Дискусията отваря пътя за важен дебат през септември за това дали и как да се оттегли закупуването на извънредни облигации, пише Bloomberg.

Фонът за тези дискусии е възстановяващата се икономика на страните от еврозоната, която е изправена пред рязко увеличение на цените, но също така и значителна несигурност. Нарастващите случаи на коронавирус подтикват някои страни да затегнат отново ограниченията за пътуване, а въздействието на други бедствия като опустошителните наводнения в Германия, все още е неизвестно. Представители на ЕЦБ казват, че инфлационният натиск ще отслабне и многократно предупредиха да не се оттеглят стимулите твърде рано.

Политически насоки

Ключовите елементи на политиката, които подлежат на преразглеждане, включват запазване на лихвените проценти на настоящите или по-ниски нива, докато инфлацията се доближи до ниво „достатъчно близо до, но под 2%“ - старата цел на ЕЦБ. Други възможности са свързани с промяна в лихвените проценти, както и по-старата програма за изкупуване на облигации, която трябва да надживее мерките заради пандемичната криза.

Централните банкери обявиха нова „симетрична“ цел за инфлация от 2% на 8 юли, признавайки възможността за временно преминаване над тази цел, ако е необходим силен или постоянен политически отговор. Управителният съвет отхвърли идеята за промяна на политиката сега, но през последната седмица разгорещено обсъжда въпроса, твърдят запознати служители.

ецб ецб

„Управителният съвет ще поеме ангажимент да поддържа лихвените проценти непроменени, докато инфлацията достигне или леко надвиши 2% и остане там известно време в рамките на прогнозния период на централната банка от две до три години“, коментира Дейвид Пауъл от Bloomberg Economics.

Въпреки че новата стратегия на ЕЦБ се ражда в десетилетие на твърде ниска инфлация, в момента светът преживява по-висока инфлация, защото икономиките се отворят отново. Това оказва натиск върху централните банки по целия свят да преразгледат позицията си - и Федералният резерв, и Английската централна банка все по-често коментират перспективата за оттегляне на подкрепата.

За разлика от тях ЕЦБ настоява за стимулиране. Инфлацията в еврозоната се ускори до 2%, най-високото ниво от 2018 г., но се очаква отново да се забави и да достигне средно едва 1,4% през 2023 г.

Кризисен преход

Резултатът от дискусията тази седмица относно вероятния път на лихвените проценти и изкупуването на облигации ще положи основата за друго важно решение.

През септември, когато са налични нови икономически прогнози, се очаква ЕЦБ да хвърли светлина върху начина, по който планира да премахне извънредните покупки на облигации, които понастоящем трябва да продължат до март 2022 г. Икономистите очакват закупуването да започне да се забавя през октомври и да завърши, както е планирано.

Програма за пандемия

Програмата се изпълнява с ускорени темпове от март, когато служителите твърдяха, че строгите блокировки в региона и по-тежките условия за финансиране изискват допълнителна подкрепа. Тъй като възстановяването на Европа вече е в ход, служителите сигнализираха, че е малко вероятно да разширят програмата си от сегашния й размер от 1,85 трлн.евро.

ецб ецб

На "обикновен английски“

Въпреки че основният фокус за инвеститорите и икономистите беше върху промените в политическата декларация на Управителния съвет, пресконференцията на Лагард вероятно ще бъде по-интересна от обикновено. Тя ще отрази някои от комуникационните промени, договорени в прегледа на стратегията.

Лагард е обещала повече „обикновен английски“ във встъпителното си изявление, както Фед направи в собственото си ревю. Предизвикателство за нея ще бъде да изложи решенията с по-опростен език, насочен към по-широка аудитория, като същевременно убеди инвеститорите, че ЕЦБ е не е изоставила целта си.

"Това ще бъде важна среща", каза тя в скорошно интервю за Bloomberg TV. „Предвид постоянството, което трябва да демонстрираме, за да изпълним ангажимента си, бъдещите насоки със сигурност ще бъдат преразгледани“, посочи Лагард. Пресконференцията й ще започне в 15:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Тия от ЕЦБ са изкукали, каква *** се навъди на тези отговорни места. "...покупките по програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (PEPP) да се извършват със значително по-висок темп, отколкото през първите месеци на годината."Бих ги пратил под строй на Тянанмън в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още