Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ се замисля за отлагане на някои от декемврийските решения

Плановете за отлагане на решение по програмата за покупка на облигации обаче вероятно ще се сблъскат с отпор в Изпълнителния съвет

ЕЦБ се замисля за отлагане на някои от декемврийските решения

Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Появата на омикорн варианта на коронавируса и опасностите за инфлацията затрудняват предстоящото вземане на решение от страна на представителите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Според запознати източници от управленския екип на централната банка все по-голям брой централни банкери обмислят да отложат някои от решенията, планирани за средата на декември, докато „мъглата се разсее“, предава Ройтерс.

Икономиката на еврозоната е изправена пред двойни насрещни ветрове, тъй като новата вълна от заразени с COVID-19 заплашва да забави активността, а инфлационният натиск достига рекордни нива на фона на продължаващите нарушения във веригите на доставки. 

Още по темата

Въпреки че е почти очевидно, че краят на мащабната антипандемична програма PEPP трябва да бъде сложен през пролетта, а председателят на ЕЦБ Кристин Лагард вече беше сигнализирала за това, централните банкери очевидно не са склонни да определят на ранен етап как да продължат с покупките на облигации, например чрез по-малката програма APP.

Въпреки това плановете за отлагане на вземането на решение вероятно ще се сблъскат с отпор в Изпълнителния съвет на ЕЦБ, който вече подготви пазарите за широкообхватното решение през декември. 

Програмата за изкупуване на облигации на стойност 1,85 трлн. евро беше задействана в първите дни на кризата и премахна много от ограниченията, които преди характеризираха количествените облекчения на ЕЦБ. Но официални представители все още не са разяснили колко от тази гъвкавост ще се запази.

Сред възможните варианти са прехвърляне на гъвкавостта към редовната програма за количествени облекчения на ЕЦБ и създаването на нов инструмент, който да действа като застраховка.

Предвид пазарния натиск друга възможност беше да се изложат планове през декември само за първите няколко месеца след края на PEPP, което ще позволи на банкерите да преразгледат своето решение в началото на 2022 г., добавят източниците.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Китайската икономика е нараснала с 8,1% през 2021 г., но ръстът се забавя