IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще изпробва плащания с валути, различни от еврото, през системата Tips

Съвместният проект с Шведската централна банка ще започне този месец

17:47 | 06.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) започва съвместен проект с централната банка на Швеция Sverige Riksbank, който ще разгледа това дали и как новата система за разплащания Target Instant Payment Settlement (Tips) може да поддържа платежни трансакции в различни валути.

Tips е услуга, която използва парите на ЕЦБ за уреждане на плащания за по-малко от 10 секунди. Понастоящем тя оперира единствено с евро, но също така има функционалната възможност да поддържа и други валути, съобщава Finextra.

Проектът с Riksbank ще започне този месец с първия сетълмент за незабавни плащания в шведски крони, планиран за май 2022 г. 

Инициативата е в отговор на нарастващите нужди на потребителите и бизнеса, които произтичат от ръста на трансграничната електронна търговия, туризма и миграционните потоци.

Услугата ще отправи пряко предизвикателство към "дигиталните портфейли", предлагани от компании като Google, Amazon и Alibaba, които дават на клиентите възможност за безконтактни, свръхбързи плащания и бързо набраха популярност.

Банките в Европа вече отговориха на търсенето, създавайки собствени услуги за трансфери в реално време, но те остават в националните граници, което води до множество различни системи.

На практика шведски потребител би могъл да прехвърли средства в крони на търговец на дребно във всяка държава от еврозоната, като плащането ще бъде получено в евро в рамките на няколко секунди. Клиент от еврозоната може да преведе еврото при плащане на стоки в Швеция по същия начин.

Други държави с други валути, които се присъединяват към платформата Tips, също могат да се възползват от незабавни плащания в различни валути, посочват от ЕЦБ.

Увеличаването на плащанията в реално време ще бъде обсъдено задълбочено на събитието EBAday 2020.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още