IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще оцени през декември възможните алтернативи на PEPP

Някои централни банкери показват откритост за временно увеличаване на по-малката и по-старата програма за закупуване на облигации APP

15:34 | 04.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос<em>.&nbsp;</em><em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де ГиндосСнимка: Bloomberg L.P.

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне отстъплението си от режима на пандемична криза в края на годината. Ако икономиката се нормализира и ситуацията с Covid позволява, Пандемичната програма за извънредни покупки (PEPP), която беше създадена специално по време на пандемията, ще е изпълнила задачата си, подчерта вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос в понеделник по време на предприемачески форум в Мадрид.

През декември ЕЦБ ще вземе решение за „възможни алтернативи“ на програмата, ако тя наистина приключи през март. Предвид повишения риск от инфлация някои централни банкери на ЕЦБ вече пледират за прекратяване на кризисната програма през пролетта. 

Някои показват откритост за временно увеличаване на по-малката и по-старата програма за закупуване на облигации APP, както наскоро предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати източници. Месечният обем на покупките на APP от 20 млрд. евро в момента е значително по-нисък от този на PEPP, който е много по-голям с общ обем от 1,85 трилиона евро.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард вече сигнализира, че бъдещето на тези покупки ще бъде решено на срещата през декември. Програмата PEPP е един от основните инструменти, използвани от Европейската централна банка за подпомагане на кредитния поток към икономиката по време на кризата.

В същото време ЕЦБ се сблъсква с повишена инфлация, която с ниво от 3,4% през септември е най-високата от 13 години. Според монетарните власти голяма част от настоящото увеличение на цените все още е само временно явление и е причинено от последиците от коронавирусната криза.

Сега Де Гиндос призна, че затрудненията в предлагането също имат „структурно влияние“ върху инфлацията. „Това влияние надхвърля това, което очаквахме преди няколко месеца“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още