IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще поема джънк облигации в подкрепа на най-уязвимите икономики

През миналия месец институцията създаде този прецедент, изкукувайки гръцки държавни ценни книжа

16:12 | 23.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка ще приеме т.нар. джънк облигации като обезпечение за заемите си към някои банки. Този ход има за цел да защити най-уязвимите икономики на еврозоната, които са изправени пред риска от понижаване на кредитната стабилност заради коронавируса, информира Bloomberg.

”ЕЦБ ще приеме облигации, стига да са били с поне най-ниския инвестиционен клас към 7-и април“, съобщиха от институцията след телефонен разговор между членовете на ръководството от сряда вечерта.

Перспективата някои държавни и корпоративни облигации да са изправени пред понижаване на доходността поради цената на борбата с пандемията притесни инвеститори. Това заплашва да ограничи възможността на компаниите, които изпитват затруднения да имат достъп до финансирането, необходимо им, за да оцелеят.

Тези опасения бяха засилени от провала в опитите на правителствата на държавите от Европейския съюз досега да се споразумеят за съвместни мерки за борба с рецесията.

Междувременно ЕЦБ през последните седмици засили предлагането на кредити на компаниите и увеличи мащаба на програмите за изкупуване на облигации, за да успокои пазарите. Последните мерки ще се прилагат до септември 2021 г.  Ще бъдат въведени и „подходящи“ отстъпки за средствата, до които банките имат достъп.

 „Ходът на ЕЦБ се стреми да гарантира, че понижаването на рейтинга няма да доведе до обезпечение, което би нарушило банковото кредитиране“, каза Кришна Гуха, стратег в Evercore ISI.

Горепосочените облигации ще бъдат приложими само за обезпечение.  Говорител на ЕЦБ заяви в четвъртък, че не се предвиждат промени в правилата, уреждащи програмите за закупуване на активи, като там необходимият минимален рейтинг остава  BBB-. Изкупуването на облигации е най-голямата част от паричния стимул на ЕЦБ. През тази година институцията планира да похарчи повече от 1 трилион евро (1,1 трилиона долара) за покупки на облигации.

Все пак централната банка заяви, че може да „предприеме допълнителни мерки за по-нататъшно намаляване на допустимия рейтинг, особено с оглед гарантиране на безпроблемното предаване на паричната политика във всички юрисдикции на еврозоната“.

Неотдавна ЕЦБ създаде прецедент за закупуване на джънк облигации. Миналия месец тя се съгласи да поеме гръцки държавни ценни книжа, които са оценени доста под инвестиционния клас, като част от програмата си за спешно изкупуване на облигации в отговор на икономическия шок от коронавируса.

Последните мерки „целят да гарантират, че банките разполагат с достатъчно активи“, които могат да използват, за да „продължат да осигуряват финансиране за икономиките на еврозоната“, се казва в изявлението на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още