IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще въведе нова овърнайт депозитна лихва

Тя ще се базира на данните, с които разполагат ЕЦБ и централните банки на държавите, които използват еврото

18:18 | 21.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на ЕЦБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на ЕЦБ. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка обяви, че възнамерява да публикува нов необезпечен овърнайт лихвен процент върху еврото, съобщава Wall Street Journal.

Това ще бъде поредна стъпка в глобалното усилие на централните банки да разработят алтернативи на "скандалните" междубанкови лихвени проценти, които са ключов критерий във всяка една финансова система.

По данни на ЕЦБ новата овърнайт депозитна лихва (лихвата, която се начислява по салдата от днес за утре) ще бъде въведена преди 2020 г.  и ще служи като допълнение към лихвените ставки, определяни от частния банков сектор.

Мярката идва в момент, в който централните банки в цял свят предприемат по-голям контрол върху еднодневните лихвени проценти след  скандалите с манипулиране на лихвените ставки в частния сектор.

Така например Английската централна банка обяви през юли, че ще изведе постепенно от употреба  Лондонския междубанков лихвен процент, известен като Либор, който се използва  за определяне на цената на заеми и деривати в световен мащаб за трилиони долари. Индексът обаче беше сериозно засегнат от скандали, след като се разкри, че  редица водещи търговски банки са манипулирали данните, използвани за определянето му.

През миналия месец Федералният резерв на САЩ представи за публично обсъждане три предложения за референтни лихвени проценти за фирми, използващи американски държавни облигации като обезпечение за краткосрочни заеми.

Водещите лихвени проценти понастоящем са в процес на задълбочени реформи. ЕЦБ реши да предприеме действия, тъй като тези лихвени проценти имат важна стабилизираща роля за контрактите на финансовите пазари, посочва Централната банка в свое прессъобщение в четвъртък.

ЕЦБ също така отбелязва, че „параметрите на най-високо ниво" на новата лихвена ставка ще бъдат съобщени на участниците на паричните пазари  през следващата година, като след това самите участници на пазара ще могат да  предоставят обратна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още