IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Страните без официални дигитални валути рискуват да загубят контрол

Дигиталното евро би могло да помогне на единната валута да засили международните си позиции, се посочва в доклад на централната банка

17:09 | 02.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Страните, които решат да не въвеждат дигитална версия на своите валути, може да се окажат изправени пред заплаха за финансовите си системи и парична автономия, предупреждават от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Потребителите и бизнесите в страни, които нямат своя дигитална валута, може да се окажат в крайна сметка зависими от малък брой доставчици на платежни услуги, включително чуждестранни технологични гиганти. Това става ясно от доклад на институцията, публикуван в сряда. Това би могло да се отрази на способността на централната банка да изпълнява задълженията си и да служи като кредитор от последна инстанция, посочват още от ЕЦБ.

„Издаването на дигитална валута на централна банка ще помогне да се поддържа автономията на местните платежни системи и международната употреба на дадена валута в дигиталния свят“, посочва се в доклада, цитиран от Bloomberg.

Централните банки на много места по света проучват идеята да издават свои дигитални пари в опит да не изостават от развитието на технологиите, които доведоха до възхода на биткойна и другите частни криптовалути. ЕЦБ е една от институциите, които се опитват да заемат водеща роля в този преход, въпреки че чак лятото се очаква официално да бъде взето решение дали банката да премине напред към практически опити за дигитално евро.

Управителят на централната банка Кристин Лагард заяви по-рано, че дигиталното евро може да бъде създадено в рамките на следващите четири години, ако получи зелена светлина. Подобна инициатива също така може да стимулира и използването на единната валута в чужбина, ако се създаде с фокус върху сигурността, ниските разходи за преводи и съвместимостта с други услуги, става ясно още от доклада.

Международната роля на еврото

„Насърчаването на международната роля на еврото не е основният мотив за издаване на дигитално евро“, посочват от ЕЦБ. „Въпреки това, ако употребата на дигитално евро при междугранични плащания бъде разрешена – решение, което тепърва трябва да бъде взето, това също така ще има ефект и за международната роля на еврото“, се посочва в доклада.

Според него международната роля на еврото остава относително стабилна през 2020 г.

„Еврото остава безспорно втората най-широко използвана валута на световно ниво след американския долар“, посочва още Лагард, цитирана от пресслужбата на централната банка.

Делът на единната валута на база различни индикатори остава стабилен на равнище от около 19% през миналата година. По-конкретно, делът на еврото в международните заеми, дългови ценни книжа и като валута при внос на стоки извън еврозоната също остава относително без промяна.

На този фон делът на еврото във валутни резерви по света обаче намалява, както и този на издаден в чужда валута дълг и в депозити.

Еврото обаче остава основна валута на международния пазар на „зелени“ облигации – малък, но бързо развиващ се сегмент. Над половината от зелените облигации, издадени по света през 2020 г., са били в евро.

Относителната стабилност на международната роля на еврото въпреки пандемията е в контраст със значителния спад, наблюдават по време на дълговата криза. „До известна степен това може да отразява ефективността на безпрецедентните политически мерки за подкрепа и координирания подход, които доминираха в еврозоната по време на кризата с COVID-19“, смята Лагард.

Що се отнася до бъдещите развития, прогнозите на ЕЦБ са международната роля на единната валута да бъде основно подкрепена от задълбочаването и завършването на Икономическия и валутен съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още