IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ свива драстично прогнозите си за инфлацията и растежа през 2020 г.

Въпреки това институцията очаква по-бързо възстановяване през следващата година

17:12 | 04.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейската централна банка очаква еврозоната да претърпи дълбока рецесия през тази година, тъй като ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия, ще тежат върху икономическата активност за продължителен период.

В речта си след обявяването на решението на ЕЦБ за увеличаване на  обхвата на пандемичната програма за спешни покупки с 600 млрд. евро до 1,35 трилиона евро управителят на банката Кристин Лагард обяви, че институцията намалява прогнозите си за годишното ускорение на инфлацията в региона.

Съгласно макроикономическите прогнози на експертите на Евросистемата за еврозоната – юни 2020 г.  годишната инфлация в региона, изчислена чрез хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) ще се ускори с 0,3% през 2020 г., 0,8% през 2021 г. и 1,3% през 2022 г. В сравнение с макроикономическите прогнози от март 2020 г. това представлява понижение от 0,8 процентни пункта за 2020 г., 0,6 процентни пункта за 2021 г. и 0,3 процентни пункта за 2022 година.

Лагард коментира и базовия сценарий на ЕЦБ, които предвижда икономиката на блока да се свие с 8,7% през тази година и да се възстанови с 5,2% през 2021 г. и с 3,3% през 2022 г. В сравнение с макроикономическите прогнози на институцията от март  перспективите за растеж на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) са ревизирани значително надолу с 9,5 процентни пункта през 2020 г. и увеличени с 3,9 процентни пункта през 2021 г. и 1,9 процентни пункта през 2022 г..

„ЕЦБ ще публикува прогнози по два допълнителни сценария по-късно в четвъртък“, каза Лагард, добавяйки, че базовият сценарии остава много несигурен.

Тя каза, че степента на свиване и възстановяването ще зависи от „продължителността и ефективността на мерките за ограничаване, успеха на политиките за смекчаване на неблагоприятното въздействие на блокадите върху доходите и заетостта и степента, в която капацитетът на предлагане и вътрешното търсене са засегнати.

Въпреки че предишните прогнози на ЕЦБ, публикувани през март, не взеха предвид въздействието на блокадите, наскоро Лагард прогнозира спад на БВП на региона в диапазона от 8% до 12% за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Добре, да налее още пари в икономиката за да пребори ниската инфлация. Струва ми се като лесен процес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още