Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ трябва да се подготвя за промяна на паричната политика отсега

Инфлационният натиск в еврозоната ще е по-голям, отколкото ЕЦБ предвижда към момента, смята бившият член на Федералния резерв Ранди Крошнер

ЕЦБ трябва да се подготвя за промяна на паричната политика отсега

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да се подготвя за промяна на паричната политика отсега, за да предотврати необходимостта от по-агресивни действия по-късно. Такова мнение изрази бившият член на управителния съвет на Федералния резерв Ранди Крошнер, цитиран от Bloomberg. Според него ако се действа по-късно, това би могло да доведе до смут на финансовите пазари.

Има вероятност инфлацията в еврозоната да е по-висока от прогнозите на ЕЦБ и представителите на банката не могат да си позволят да настояват, че покачването на цените ще е временно, смята Крошнер.

"ЕЦБ трябва да има готовност да се завъртят рязко. Управлението на рисковете предполага, че те [представителите на банката] трябва внимателно да обмислят как биха могли да обсъдят алтернатива, дори да не смятат, че това е най-вероятната прогноза, тъй като най-големият риск е да се наложи бързо да направят обратен завой и да предизвикат смут на пазарите“, каза бившият банкер.

За разлика от Федералния резерв на САЩ, за който очакванията са да обяви серия от лихвени покачвания в сряда, то регулаторът на еврозоната отстоява позицията си, че увеличенията на лихвите не влизат в плановете му за тази година.

Най-скорошните прогнози на ЕЦБ показват, че инфлацията, която към момента е на рекордните равнища от 5%, ще достигне целта от под 2% догодина.

Източник: Bloomberg

„Смятам, че ще има по-голям инфлационен натиск в еврозоната, отколкото ЕЦБ предвижда към момента", казва Крошнер, изтъквайки, че проблемите с доставките отново може да се усложнят, докато коронавирусът продължава да върлува в Китай и по-голямата част от Азия, водейки до спиране на работата.

По думите му централните банки не могат да разрешат тези проблеми с доставките, но „това не означава, че те не трябва да се опасяват от последиците от тези повсеместни шокове в предлагането, които биха довели до широки увеличения на цените, а оттам - и до все повече искания за повишение на заплатите“. От своя страна, това би довело до ръст на инфлационните очаквания, а повишението на цените би станало по-устойчиво.

След няколко години на твърде ниска инфлация от ЕЦБ се опитват да докажат, че няма да повторят грешките си и твърде рано да затегнат паричната политика. „Това може да се направи в краткосрочен план. Предизвикателството се появява, когато реалността се различава значително от реториката и в даден момент или губиш надежност, или трябва да направиш обратен завой“, заяви банкерът.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 3 месеца
И официалната инфлация не е 5%, а е близо 7%.
1
 
6
 
1
преди 3 месеца
Досега съм прочел поне 50 статии тук как ЕЦБ щяла да вдигне лихвите всъщност още от 2011 насам, вече 11 години. Всъщност не само, че това не се случи и всичко беше обикновен блъф всъщност лихвите даже станаха отрицателни. Да предположим, че лихвите наистина се вдигнат, но с 1% лихва не може да бори 10-15% инфлация т.е лихвите трябва да скочат минимум до 8% или дори до 10-11%. Ако това стане трябва да се обяви банкрут по държавните дългове и да се спре плащането заплати на бюджетниците и както и пенсиите да се намалят с поне 50%. Всички вече знаят, че това е невъзможно и имаме нов опит за плашене на гаргите от страна на банкерите, но това вече не работи защото никой не вярва на думи вече, а само на действия.

Още от Новини
Банкерите в ЕЦБ са раздвоени за правилния темп на затягане на паричната политика