IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EЦБ увеличи пандемичната програма с 600 млрд. евро до 1,35 трлн. евро*

Хоризонтът на програмата също ще бъде разширен до края на 2021 г., поставяйки европейския регулатор почти на една нога с осигуряваната от Фед подкрепа

13:40 | 04.06.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските парични власти увеличават усилията си в противодействието на безпрецедентните икономически последици от пандемията на коронавируса.

Управителният съвет на  Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да увеличи обхвата на пандемичната програма за спешни покупки с 600 млрд. евро.  Управителният съвет реши да разшири програмата за спешни покупки на държавни и корпоративни облигации до 1,35 трилиона евро в четвъртък във Франкфурт, както обяви централната банка. Програмата сега ще продължи поне до края на юни 2021 г. Във всеки случай Управителният съвет ще извършва нетни покупки на активи, докато не прецени, че фазата на коронавирусната криза е приключила.
 
Разширяването на програмата ще облекчи допълнително общата позиция на паричната политика, като подкрепи условията за финансиране в реалната икономика, особено за бизнеса и домакинствата. Покупките ще продължат да се извършват гъвкаво във времето, в различните класове активи и сред юрисдикциите. Това ще позволи на Управителния съвет ефективно да премахва рисковете за безпроблемното предаване на паричната политика, пише в решението  от днешното заседание на институцията.
 
Основните лихвени проценти на институцията бяха оставени непроменени съответно 0,00%, 0,25% и -0,50%.

Анализаторите очакваха управителният съвет на ЕЦБ да допълни програмата за закупуване на активи с 500 милиарда евро, но през последните дни се зародиха притеснения за възможността някои централни банкери да се противопоставят на такива действие заради публикация  в Newswire Market News International, в която се казва, че „много членове“ на управителния съвет биха се противопоставили на увеличаването.

Сегашното решение се случва, след като по-рано данни разкриха тежестта на въздействието на коронавирусната криза в Европа. Нивото на безработица в еврозоната се повиши до 7,3% през април, от 7,1% през март, тъй като ограниченията за блокиране засегнаха работните места. Бизнес активността в региона леко се възстанови, след като се понижи до рекордни нива по-рано тази година. Производствената дейност и услугите достигнаха тримесечен връх през май, след като някои икономики започнаха да се отварят отново. Все още обаче има опасения относно цялостните икономически резултати за второто тримесечие на 2020 г.

Преди това ЕЦБ предупреди, че икономиката на еврозоната може да свие с до 15% в най-лошия сценарий.

Досега ЕЦБ е изразходила по-малко от една трета от програмата за спешни покупки на активи в размер на 750 милиарда евро (840 милиарда долара), която стартира през март. При сегашните темпове институцията може да изчака до срещата си през юли или септември преди да прецени дали програмата е достатъчно голяма, за да поеме дълга, емитиран от правителствата за борба с рецесията.

През изминалата седмица членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел открехна вратата за повече стимули от страна на институцията.

„Ако преценим, че са необходими допълнителни стимули, ЕЦБ ще бъде готова да разшири всеки от своите инструменти, за да постигне целта си за стабилност на цените“, заяви Шнабел в интервю за Financial Times, публикувано на уебсайта на ЕЦБ. „Това касае размера на програмата за спешни пандемични покупки на активи, но също така и състава и продължителността й. Готови сме да реагираме на новите данни“, добави тя.
 
Търсенето на ликвидност от ЕЦБ бе слабо в рамките на първата от седемте планирани операции за рефинансиране PELTRO, която бе стартирана на 20-и май. По данни на банката са били разпределени само 851 млн. евро (931 млн. долара) на банките от еврозоната в първия кръг от новата си програма за ликвидност, стартирала през миналия месец.
 
Заемите, с матуритет до 16 месеца, са отпуснати по така наречения план на ЕЦБ за „пандемични операции за дългосрочно рефинансиране“ или PELTRO. Механизмът е насочен главно към по-малки банки и такива, които не отговарят на изискванията по други програми за кредитиране. Лихвеният процент по заемите от програмата PELTRO е с 25 базисни базисни пункта по-нисък от основния лихвен процент на ЕЦБ, който в момента е нула. 

*Очаквайте подробности
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Верно ли България събира от косвени данъци трилион и 350 млрд?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
ЕС е 500млн. население та колко са 1350000млн разделени на всеки гражданин ... то само в БГ , най-бедната държава в ЕС , държавната хазна ти събира повече с косвени данъци ... нищо пари не са това ... в офшорни сметки се крият м/у 30-40 трилиона евро на разни европейци ... :))) ... имаш ли си на идея колко пари се създават постоянно в ЕС като богатство от бизнес годишно ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
"Някой ако може да ми обясни като ЕЦБ може да изпринти колкото си иска кинти, ние защо трябва да плащаме данъци :)"Ашколсун! Бравос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Zlato
преди 3 години
Принти, бабе!Някой ако може да ми обясни като ЕЦБ може да изпринти колкото си иска кинти, ние защо трябва да плащаме данъци :)И каква е разликата на това принтене с 1921-23 в Германия, май само първите две цифри.The inflation in the Weimar Republic was a period of hyperinflation in Germany between 1921 and 1923. It was one of the most extreme hyperinflations in history.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още