IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ временно позволява на банките да имат по-високи коефициенти на дълг 


Заради причинената от вируса криза банките имат право да не отговорят на определени стойности при изчисляване на коефициента на дълга до 27 юни 2021 г.

16:06 | 17.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да проявява разбиране към банките в рамките на причинената от вируса криза. Сега институцията прие временно изключение по отношение на коефициента на задлъжнялост за банките в еврозоната („Leverage Ratio“). 


При изчисляване на квотата на банките е разрешено да изключват определени активи, като депозити в централната банка. Това им позволява да имат по-висок дял на дългове. ЕЦБ съобщи в четвъртък във Франкфурт, че регламентът ще се прилага до 27 юни 2021 г.



При  т. нар. „Leverage Ratio” трансакциите на банките се слагат в съотношение към собствения капитал, независимо от съдържанието на риска. От 28 юни 2021 г. банките в еврозоната трябва да постигнат стойност от 3,0 процента.

Според ЕЦБ, въз основа на данни от края на март 2020 г., приетият понастоящем регламент за изключения ще увеличи общия коефициент на дълга от 5,36 процента с около 0,3 процентни пункта.

Управителният съвет, като най-висшият орган за вземане на решения на централната банка, оправда изключението с пандемията на коронавируса, която удари всички икономики на еврозоната „по безпрецедентен и мащабен начин“. Ето защо „безпрепятственото функциониране на канала за предаване на паричната политика“ чрез банките било особено важно.


Следователно според Управителния съвет е изпълнено условието за изключителни обстоятелства, "които оправдават временното изключване на определени експозиции към централните банки от изчислението".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още