IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази лихвите без промяна и обяви край на програмата за обратни изкупувания

Ако икономиката на еврозоната остане устойчива, покупките на активи ще приключат през декември, като преди това ще бъдат намалени до 15 млрд. евро

15:19 | 14.06.18 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Напълно според очакванията на пазара Европейската централна банка (ЕЦБ) запази лихвите в еврозоната без промяна и обяви, че програмата за обратни изкупувания ще продължи до края на годината. Това става ясно от съобщение на ЕЦБ след проведеното днес изнесено заседание на банката в Рига. 

"Управителният съвет на ЕЦБ извърши внимателен преглед на напредъка към устойчиво коригиране на трянда на инфлацията, отчитайки най-новите макроикономически прогнози на експертите на Евросистемата, показателите за натиск върху цените и заплатите и несигурността около перспективите за инфлацията", се казва в съобщението на институцията. 

Управителният съвет ще продължи да прави нетни покупки по програмата за изкупуване на активи с текущ месечен темп от 30 млрд. евро до края на септември 2018 г. Управителният съвет очаква, че след септември 2018 г., при условие че постъпващите данни потвърдят средносрочните предвиждания за инфлацията, месечният темп на нетните покупки на активи ще бъде намален на 15 млрд. евро до края на декември 2018 г. и тогава нетните покупки да приключат.

Управителният съвет възнамерява да поддържа политиката си да реинвестира погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след края на нетните покупки на активи, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Управителният съвет реши, че лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще останат непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си равнища поне до лятото на 2019 г. и във всички случаи толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира, че развитието на инфлацията остава в съответствие с настоящите очаквания.

Днешните решенияна ЕЦБ запазват сегашната значителна степен на нерестриктивност на паричната политика, която ще осигури по-нататъшното устойчиво доближаване на инфлацията към равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Малко след обявяване на решението еврото поевтиня спрямо долара с 0,56% до 1,1725 долара.

Още от началото на юни стана ясно, че Европейската централна банка ще обсъди по време на срещата си дали да прекрати покупките на облигации по-късно през тази година, подготвяйки инвеститорите за по-нататъшно намаляване на стимулите. 

След възобновяването на растежа с безпрецедентната сума за изкупуване на облигации на стойност 2,55 трил. евро, банкерите от ЕЦБ се очакваше да решат кога да прекратят покупките, тъй като заплахата от дефлация отдавна е изчезнала, а регионът се радва на най-добрия си ръст от повече от десетилетие насам.

Докато банкерите като цяло бяха съгласни, че покупките на активи трябва да приключат тази година, то управителят на ЕЦБ Марио Драги избягваше официалната дискусия по темата, търсейки повече доказателства, че ръстът на инфлацията е устойчив.

Анкетираните преди днешната среща от Bloomberg икономисти прогнозираха, че ЕЦБ ще повиши депозитната лихва през второто тримесечие на 2019 г., а основният лихвен процент на рефинансиране - през третото тримесечие. Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман и управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало наскоро заявиха, че това са реалистични срокове.

По-късно във фокуса на пазарите ще са насоките, които ще даде управителят на ЕЦБ Марио Драги за следващото развитие на икономиката и съответно на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 7
Mohave _
преди 5 години
Основно правило е чрез лъжи да се объркат и деморализират инвеститорите . Когато инвеститорите полудеят - те не знаят какво вършат и къде се намират .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
Mohave _
преди 5 години
Нали трябва опашка да има накрая . Като на свинче .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
Lucifer
преди 5 години
Не виждам нищо учудващо! Някой да ми каже има ли по света поне една централна банка, която да не работи проинфлационно? Все едно пчелар да не издои инфлационно меда от кошера а да го остави на търтеите за моабет. Парите развалят всичко живо, не само човека! Гладът е генератор на прогреса! Инфлация му е майката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
potten
преди 5 години
Шляп-шляп ***, морско колело ...Те това е положението в ЕС, явно се очертава добра инафлация, кой ти бяга от инфлация, това е целта на всяка икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
ert
преди 5 години
Празните приказки на ЕЦБ вече не хващат дикиш. В смисъл вече звучат като изтъркана плоча, защото всеки път се говори за край на програмата с изкупуванията, разбирай печатането на нови евра, и всеки път не се случва. Нормално е че еврото се срина с 1% за ас след поредната новина от ЕЦБ, а както изглежда ще си продължи по пътя надолу. Кога и как ще се приберат напечатаните и раздадени тук-там евра, никой не знае. Не че някога ще стане де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 5
mvr0306
преди 5 години
Тия 2.55 млрд евро кога ще ги изтеглят от пазарите? И как точно си го преставят да стане? ИЛи станахме свидетели на поредното ограбване и замитане на следи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още