IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ започна отново да купува кипърски държавни ценни книжа

Това стана възможно след повишаване на кредитния рейтинг на страната

15:10 | 27.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че започва отново да купува кипърски държавни ценни книжа в рамките на програмата си след повишаването на кредитния рейтинг на страната, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

"Темпът на покупка на кипърски ДЦК от Евросистемата ще вземе предвид текущото състояние на ликвидността на пазара на кипърски държавни облигации с цел постигането на постепенно и балансирано увеличение на портфейла на Евросистемата по отношение на дела на Кипър в капитала на ЕЦБ", се казва в съобщението на банката.

ЕЦБ възобновява покупките на кипърски ДЦК след прекъсване от две години и половина.

Международната агенция Standard & Poor's повиши в средата на септември кредитния рейтинг на Кипър от „BB + / B” до „BBB- / A-3” със стабилна перспектива, с което го качи в инвестиционен клас. Кипърското правителство се възползва веднага от новия си статут и още във вторник /18 септември/ издаде емисия 10-годишни облигации на стойност 1.5 млрд. евро. Международните финансови пазари реагираха с мощен вот на доверие към кипърската икономика, като търсенето на кипърските книжа достигна 5.7 млрд. евро.

Рейтинговата агенция е оптимистична и за развитието на кипърската икономика. Според прогнозите й страната ще завърши 2018 г. с ръст на БВП от 4%, с което ще достигне нивата отпреди кризата през 2011 г. Очаква се  икономическият ръст през 2019 г. да е 3.5% и средно 3% в периода 2019 - 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още