Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕЦБ започна отново да купува кипърски държавни ценни книжа

Това стана възможно след повишаване на кредитния рейтинг на страната

ЕЦБ започна отново да купува кипърски държавни ценни книжа

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че започва отново да купува кипърски държавни ценни книжа в рамките на програмата си след повишаването на кредитния рейтинг на страната, съобщава агенция АНА-МПА, цитирана от БТА.

Още по темата
"Темпът на покупка на кипърски ДЦК от Евросистемата ще вземе предвид текущото състояние на ликвидността на пазара на кипърски държавни облигации с цел постигането на постепенно и балансирано увеличение на портфейла на Евросистемата по отношение на дела на Кипър в капитала на ЕЦБ", се казва в съобщението на банката.

ЕЦБ възобновява покупките на кипърски ДЦК след прекъсване от две години и половина.

Международната агенция Standard & Poor's повиши в средата на септември кредитния рейтинг на Кипър от „BB + / B” до „BBB- / A-3” със стабилна перспектива, с което го качи в инвестиционен клас. Кипърското правителство се възползва веднага от новия си статут и още във вторник /18 септември/ издаде емисия 10-годишни облигации на стойност 1.5 млрд. евро. Международните финансови пазари реагираха с мощен вот на доверие към кипърската икономика, като търсенето на кипърските книжа достигна 5.7 млрд. евро.

Рейтинговата агенция е оптимистична и за развитието на кипърската икономика. Според прогнозите й страната ще завърши 2018 г. с ръст на БВП от 4%, с което ще достигне нивата отпреди кризата през 2011 г. Очаква се  икономическият ръст през 2019 г. да е 3.5% и средно 3% в периода 2019 - 2021 г.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на златото достигна близо 6-годишен връх