Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Един призив към световните фондови борси за повече действия в областта на климата

Той е отправен от специалният пратеник на ООН за климата и финансите Марк Карни и Дейвид Шуимър, главния изпълнителен директор на Лондонската фондова борса

Един призив към световните фондови борси за повече действия в областта на климата

Марк Карни. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Марк Карни, специалният пратеник на Организацията на обединените нации за климата и финансите, призова борсите в целия свят да засилят стремежа си за подобряване на данните за околната среда, споделяни от компаниите.

Карни, който доскоро беше управител на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия, подкрепя рамката от Специалната група за финансови разкрития, свързани с климата (TCFD), която помага на компаниите да разберат каква информация да споделят, информира Ройтерс.

Въпреки че TCFD понастоящем е доброволна, Карни се обявява в подкрепа на идеята тя да стане задължителна и иска по-широкото й приемане. Така, според него, инвеститорите ще могат да вземат по-информирани решения при оценка на рисковете, свързани с климата.

Преди следващия кръг на преговорите за климата в рамките на ООН в Шотландия догодина – COP 26 - Карни и Дейвид Шуимър, главният изпълнителен директор на Лондонската фондова борса, са писали до редица фондови борси, за да ги призоват за помощ.

Още по темата

В съвместно подписани писма до неопределен брой борси, с дата 8 юли, те са отправили молба за подкрепа на нова инициатива съвместно с Устойчивите фондови борси на ООН (UN SSE), която трябва да започне през септември.

Инициативата, която ще бъде председателствана от Лондонската фондова борса, има за цел да изготви насоки за най-добрите практики при отчитането на влиянието върху климата, които могат да се използват от компаниите, където и да са листнати, за да се гарантира глобално последователно отчитане в съответствие с TCFD.

„Гарантирането, че всяко професионално финансово решение взема предвид рисковете и възможностите от изменението на климата, е основна цел на COP 26“, се казва в писмото.

„Работата на фондовите борси в подкрепа на широкото възприемане на отчитането на TCFD е от решаващо значение в това отношение“, пише още в него.

Джак Енес, главен изпълнителен директор пенсионната схема CalSTRS в САЩ, също подкрепи този ход.

„Институционални инвеститори като CalSTRS се нуждаят от глобални последователни данни за високо качество и устойчивост, за да се информират за инвестиционните си решения. Борсите  могат да играят решаваща роля за подобряване на данните и повишаване на глобалните стандарти“, коментира той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април