IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Едва ли ще има бързо възстановяване за слабата икономика на Германия

Регистрира се негативно настроение в почти всички сектори с изключение на комуналните услуги

14:59 | 13.11.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Последните показатели не са добри преди очакваните данни за БВП на Германия в сряда, като анализаторите бият тревога за повечето сектори в най-голямата икономика в еврозоната, съобщава Financial Times.

Докато индексът на икономическите очаквания на института ZEW за Германия се подобри леко през октомври, то индексът, проследяващ настоящата икономическа ситуация, се понижи до най-ниското си ниво от септември 2016 г. заради притесненията, свързани с търговската война и забавянето на световния пазар на автомобили.

Оценката на германските анализатори за текущата икономическа ситуация в страната, която се влошава от началото на годината, отбелязва спад от близо 12 пункта – от 70,1 пункта до 58,2 пункта, което е 25-месечно дъно.

Основният индикатор за икономическите очаквания се е подобрил незначително с 0,6 пункта и сега е -24,1 пункта.

„Въпреки че имаме сериозно влошаване на един от показателите, сме склонни да го пренебрегнем, докато очакванията се засилват“, коментира Клаус Витесен, главен икономист за региона на еврозоната в Pantheon Macroeconomics.

Индексът, който се формира чрез проучване на около 300 финансови анализатори от банки, застрахователни компании и големи индустриални групи, регистрира негативно настроение в почти всички отрасли с изключение на комуналните услуги.

„Данните за промишленото производство, продажбите на дребно и външната търговия на Германия говорят за слабо развитие на икономиката през третото тримесечие“, коментира Ахим Уамбач от института ZEW. Той посочи още, че повечето участници в проучването не очакват бързо възстановяване от сегашните слаби темпове.

Доверието за икономическото развитие на еврозоната като цяло се влоши дори още повече, отколкото в Германия, като спадът е с 13,8 пункта до 18,2 пункта през октомври.  

Междувременно по-рано днес стана ясно, че годишната инфлация в Германия е достигнала 2,5 на сто през октомври, ускорявайки се след отчетените 2,3 на сто през септември и 2 на сто през август, като това е най-високата стойност на показателя от септември 2008 година, когато инфлацията в най-голямата европейска икономика достигна 2,8 на сто.

Енергията, която традиционно е нестабилна съставна част при покачването на цените, е поскъпнала с 8,9 на сто през октомври след 7,7 на сто през септември и 6,9 на сто през август, дръпвайки нагоре потребителските цени на германците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
А "дотогаз" топли топките на мадър раша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Бързо - да се чете , по- рано от 10 години . Бавно , след повече от 10 год .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Ша са опрайте кат изгоните бабата и свалите санкциите срещу Русия ... ама си требе некой с топки за таа работа . Дотогаз работете упорито , "бежанците" на вас разчитат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още