IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от урагана Харви се отразява в данните за индустриалното производство в САЩ

От Фед посочват, че ураганът е изтрил по 0,75 процентни пункта от изменението и на фабричното, и на широкото индустриално производство

17:35 | 15.09.17 г.
<p>
	<em>Изглед към предприятията на Dow в Диър Парк, щата Тексас. Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към предприятията на Dow в Диър Парк, щата Тексас. Снимка: Ройтерс

Индустриалното производство в САЩ се понижава през август, след като ураганът Харви сви активността в петролното рафиниране, както и в химическата промишленост, съобщава Ройтерс, позовавайки се на доклад на Федералния резерв.

Свиването е в размер на 0,9% на месечна база, а очакванията бяха за ръст от 0,1 на сто. Данните за юли са ревизирани във възходяща посока от -0,1% до нулев ръст.

Фабричното производство, което е част от индустриалното, се понижава с 0,3% на фона на прогнози за 0,3% ръст.

От Фед посочват, че ураганът Харви е изтрил по 0,75 процентни пункта от изменението и на фабричното, и на широкото индустриално производство. 

Докладът показва, че промишлеността можеше и да запише ръст без ефектите то Харви. Ураганът връхлетя крайбрежието на Тексас в края на август. Авторите на доклада посочват, че при изчисленията са направили някои предположения за продукцията в засегнатите райони, тъй като действителните данни не са били налице. Използваните процедури са били сходни както при предишни природни бедствия.

Положителен стимул идва от производството на автомобили, което расте с 2,2% - първото повишение от четири месеца.

По всяка вероятност компаниите в сферата на промишлеността ще се изправят пред закъснения на доставките, недостиг на някои материали, както и по-високи цени на някои от материалите след ураганите Харви и Ирма.

Извън волатилността, свързана с природните бедствия, промишлеността се очаква да продължи да се разширява, макар че ускорение е малко вероятно, ако няма по-високи ръстове в търсенето на домакинството и в бизнес инвестициите. Подобрение на пазарите извън САЩ може да увеличи продукцията за износ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още