IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет понижи лихвите с рекордните 300 базисни пункта

Отливът на чуждестранни капитали изглежда неизбежен, но разпространението на коронавируса е по-голяма заплаха

14:47 | 17.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Тарек Амер, управител на Египетската централна банка. Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Тарек Амер, управител на Египетската централна банка. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Египетската централна банка прибягна до най-голямото понижение на лихвите в историята си, предприемайки хода на извънредна среща в понеделник. Това даде знак, че централната банка не е така фокусирана върху риска от отлив на капитали, информира Bloomberg.

Комитетът по паричната политика намали лихвения процент по депозитите с 300 базисни пункта до 9,25% и лихвата по кредитите до 10,25%, се казва в съобщение на централната банка. е е

„Това е много смело и неочаквано решение“, каза Радва ел Швайфи, ръководител на отдела по проучванията в Pharos Holding. „Отливът на чуждестранни  капитали от облигационерите на развиващите се пазари ще се случи така или иначе, независимо от лихвите. Ето защо е от решаващо значение да се намалят лихвените проценти в подкрепа на местната икономика, независимо от инвестициите в чуждестранните портфейли", заяви експертът.

Египет предлагаше на инвеститорите втората най-печеливша валутна сделка тип Carry trade  в света през изминалата година. Carry trade е сделка, при която инвеститорите се стремят да спечелят от разликите между основните лихвени проценти на две страни. Разликата между лихвените проценти на две страни дава възможност за арбитраж, което е и същността на инвестиции от типа „carry.“ Основният принцип на carry-търговията е замяната на нисколихвен актив (валута) за по-високодоходен такъв (акция, облигация и т.н.) Но с глобалното разпространение на коронавируса северноафриканската икономика реши да последва тенденцията за намаляване на лихвените проценти с цел ограничаване на негативните ефекти от заразата.

 „Вярваме, че намалението на лихвите вероятно ще ускори изтичането на капитали от местния пазар в Египет и че рисковете от обезценяване са нараснали значително“, каза Фарук Суса, икономист от Goldman Sachs Group Inc.

Туристическата индустрия е жизненоважна за икономиката на Египет, но след потвърждаването на 126 заразени с коронавирус властите в стената обявиха, че преустановяват всички полетите от четвъртък до края на месеца, за да спрат разпространението на болестта.

 Правителството заяви, че е отделило 100 милиарда египетски паунда (6,4 милиарда долара) за борба с коронавируса, без да уточнява за какво ще се използва финансирането.

Централната банка обяви в неделя редица мерки за защита на икономиката. Ръководството на институцията предостави на компаниите и физическите лица шестмесечно удължаване на срока за погасяване на заеми и анулира таксите за теглене от банкомати за същия период.

„Превантивните решения на Комитета по паричната политика осигуряват подходяща подкрепа за вътрешната икономическа дейност предвид настоящата предизвикателна външна среда“, казаха от централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още