Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕК обмисля премахването на монетите от 1 и 2 цента?

Това би спестило производствените разходи и усилията, свързани с преброяването и транспортирането им

ЕК обмисля премахването на монетите от 1 и 2 цента?

Монети от 2 евроцента. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Когато в сряда Европейската комисия под ръководството на Урсула фон дер Лайен представи работната си програма, една точка в нея се очаква да е особено експлозивна: премахването на монетите от един и два цента. В бъдеще се очаква сумите при пазаруване да се закръглят до пет цента.

За плана стана ясно от списъка с инициативи за намаляване на бюрокрацията, изготвен от ЕК, за който още в понеделник докладва в. Süddeutsche Zeitung.

Още по темата

В някои страни от ЕС потребителите вече са лишени от малките монети – във Финландия, Холандия, Белгия и Ирландия. Към тях през 2018 г. се присъедини и Италия. Подобен ход би спестил производствените разходи за монетите от един и два цента и усилията, свързани с преброяването и транспортирането им. Освен това годишни проучвания сред гражданите от еврозоната също са показали, че „днес няма мнозинство, което да поддържа тези две монети“, се казва в доклада на ЕК.

Политическият елит в Германия досега многократно защитаваше най-малките монети. Съпротивата срещу плановете на ЕС нараства и сега: евродепутатът от ХДС Маркус Фербер заяви пред Süddeutsche Zeitung, че с това се павира възможността за премахване на парите в брой и не бива да се допуска. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
Blizzarder до: studioaa
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Как реши, че еврото се е обезценило "колосално"? Спрямо какво се е обезценило спорд теб?
32
 
7
 
1
преди 6 месеца
Логичен избор, след колосалната обезценка на еврото в последните 10-на години не е далеч моментът когато ще се обмисля и премахването на банкнотите от 10 и 20 евро също...

Още от Новини
Фабриките в Европа се връщат към растеж, но продължават с мащабните съкращения