IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експеримент на БМР ще тества дигиталните пари на централните банки

С кодово име “Проект Дунбар” изследването цели да създаде прототипи на единна платформа, която ще позволи извършването на международни плащания

13:24 | 02.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Банката за международни разплащания (БМР) ще тества използването на дигитални валути на централните банки в експеримент с Австралия, Малайзия, Сингапур и Южна Африка, който може да доведе до по-ефективна платформа за международни плащания.

С кодово име “Проект Дунбар” изследването цели да създаде прототипи на единна платформа, която ще позволи извършването на международни плащания в дигитални фиатни валути, издадени от централни банки, посочват от БМР, цитирани от Bloomberg. 

Системата ще позволи преки трансакции в дигитални валути на централни банки между институции, намалявайки времето и разходите, се казва още в съобщението.

В световен план централните банки се опитват да настигнат новите платежни технологии, наложени от финтех сектора. В същото време бързото разрастване на криптовалутите - различаващи се от дигиталните валути на централните банки, също е риск за  съществуващите парични режими и придава допълнителна спешност на дебата за уреждането на междуграничните парични преводи. 

“Уверени сме, че нашата работа по няколко дигитални валути за международни плащания ще създаде нови ползи в този следващ етап от експеримента с дигиталните пари и ще постави основата за международна платежна свързаност”, коментира ръководителят на центъра за иновации на БМР в Сингапур.

Очаква се резултатите да бъдат публикува в началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още