IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган се отказа от експулсирането на западни посланици

Те пък заявиха, че се придържат към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин

10:22 | 26.10.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви късно в понеделник, че западните посланици, за чието експулсиране той бе призовал, са направили крачка назад и ще бъдат по-внимателни в своите изявления, предаде Ройтерс.

Ердоган говори по темата след заседание на правителството под негово председателство.

Ердоган каза, че посланиците, включително този на САЩ, са направили изявление, с което да отменят „клеветата“, причинена от предишното им общо искане Турция да освободи бизнесмен и правителствен критик, който е в затвора от четири години. „Нашето намерение никога не е било да предизвикваме криза“, каза турският президент в телевизионни коментари след заседание на кабинета в столицата в понеделник. „Ставаше дума за защита на суверенните права на нашата страна", каза президентът.

 

По същото време посолството на САЩ и още девет дипломатически мисии публикуваха изявление, в което посочиха, че се придържат към дипломатическата конвенция за ненамеса във вътрешните работи на страната домакин. Посолството на САЩ публикува и изявление в Twitter, че спазва международните конвенции, забраняващи на посланиците да се намесват във вътрешните работи на приемащите страни. Други посолства, включително тези на Канада и Нидерландия, публикуваха подобни съобщения. 

Последното разногласие между Турция и някогашни ключови съюзници в Европа и Северна Америка избухна, след като посланиците призоваха за освобождаването на Осман Кавала. В събота Ердоган съобщи, че е наредил на турското външно министерство да обяви посланиците за персона нон грата заради призива им за освобождаване от затвора на известния турски филантроп. Той е задържан в ареста от четири години по обвинения във финансиране на протести и участие в опита за преврат през 2016 г. Кавала отхвърля обвиненията.

Спорът разтревожи служители на турската администрация, които са се опитвали да убедят Ердоган да отстъпи, твърди Bloomberg, позовавайки се на запознати с дискусиите източници. Висши съветници са информирали президентството по-рано в понеделник за възможните икономически последици от нов дипломатически спор, като са препоръчали на правителството да не предприема никакви стъпки, които ефективно биха принудили пратениците да напуснат.

„Президентът Ердоган трябва да е напълно наясно, че експулсирането на 10 посланици вероятно ще има сериозни негативни последици“, каза Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital в Лондон, преди поредицата от стъпки да се разгърне в понеделник.

Турската лира, която достигна рекордно ниски нива спрямо долара по-рано в понеделник, изтри всички понижения на фона на признаците, че кризата отшумява.  Към 9,30 ч. българско време лирата поскъпва с 0,1% до 9,5837 за долар.

Индексът Borsa Istanbul Banks също изтри по-ранните понижения от цели 1,2%, за да затвори сесията в понеделник с ръст от 0,2%. Доходността върху 10-годишните държавни облигации намали ръста си до два базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Ха.Якият гръбнак много бързо се огъна нещо...Язък за пехливанщината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
приказките са едно , а оръжейните лицензи и модернизацията на ф16-ките са друго нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
По някой път си мисля,че Ердоган играе на спот пазара долар/лира :) .... или по скоро някой играе за него....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Pycopoбчетата, а какви смели изказвания имахте вчера, как имал гръбнак и тн. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още