IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган уволни финансовия си министър

Лютфи Елван напуска поста след малко повече от 12 месеца, а това е трета рокада в министерството за годината, като предишните бяха на заместник-министри

08:18 | 02.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Лютфи Елван. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Лютфи Елван. Снимка: Bloomberg LP

Попадналият под силен натиск заради силно обезценяващата се национална валута и свързаните с това икономически проблеми турски президент Реджеп Тайип Ердоган сменя финансовия министър.

Лютфи Елван напуска поста след малко повече от 12 месеца и ще бъде заменен от Нуреддин Небати, става ясно от официално съобщение на турските власти от сряда вечерта. Медиите в страната определят оставката като „среднощно решение на Ердоган“.

57-годишният Небати е заместник-министър на финансите от 2018 г. и се смята за близък до бившия "икономически властелин" Берат Албайрак, зет на Ердоган.

Икономически наблюдатели напомнят, че Лютфи Елван не подкрепя ниските лихвени проценти, за разлика от президента Ердоган.

От началото на годината това е третата смяна в министерството на финансите на Турция, но предишните рокади засягаха заместник-министри.

Поевтиняването на турската лира наскоро се ускори. А интервю на Ердоган за държавната телевизия TRT във вторник вечерта, в което той обеща по-ниски лихвени проценти до изборите, планирани за 2023 г., предизвика допълнителен натиск. След това в сряда турската централна банка се намеси на валутния пазар, за да подкрепи местната валута, лирата, но без особен успех.

Турската валута е в низходящ тренд от дълго време, което сериозно вреди на икономиката на страната. В основата на всичко това е намесата на Ердоган в паричната политика на централната банка. Противно на общия икономически разум, президентът е на мнение, че високите лихви насърчават инфлацията. Много централни банкери, които повече или по-малко се противопоставиха на възгледите на Ердоган, вече бяха уволнени.

Натрупващото се въздействие от тази политика, нарастващото неравенство в доходите и вредите от Covid-19 означават, че потенциалните социални разходи са много по-големи този път. Ценовите шокове в резултат на поевтиняването на лирата правят живота по-скъп в страната с население от 84 млн. души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още