IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган за пореден път призова турците да подкрепят националната валута

Миналата седмица президентът прикани турците да обменят чуждестранната си валута в турски лири от "патриотизъм"

16:41 | 09.12.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова сънародниците си да се ангажират още повече в подкрепа на националната валута, предаде БТА. Миналата седмица президентът прикани турците да обменят чуждестранната си валута в турски лири от "патриотизъм".

След призива на държавния глава хиляди турци се устремиха към обменните бюра, а търговци предлагат безплатно хляб или кюфтета на тези, които обменят в лири спестяванията си в чуждестранна валута. 

„Благодаря много, изключително много на моя народ. Но дали това е достатъчно? Не. Според мен моята нация трябва да се ангажира още повече“, заяви турският държавен глава, който отговаряше на въпроси на журналисти в Истанбул.

„Самият Ердоган е обменил всичките си авоари в чуждестранна валута, за да подкрепи турската лира, която загуби над 10% от стойността си през ноември“, съобщи в четвъртък говорителят му Ибрахим Калън.

Но икономистите се съмняват в ефикасността на тези инициативи за стабилизиране на курса на турската лира, която страда от политическата нестабилност, от напрегнатата ситуация със сигурността и от понижените перспективи за растеж.

Премиерът Бинали Йълдъръм обяви вчера серия мерки, целящи да помогнат за засилване на икономиката и укрепване на местната валута. Йълдъръм заяви, че правителството ще избягва договори в чуждестранна валута, когато това е възможно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 37 rate down comment 2
tonibg
преди 7 години
"След призива на държавния глава хиляди турци се устремиха към обменните бюра, а търговци предлагат безплатно хляб или кюфтета на тези, които обменят в лири спестяванията си в чуждестранна валута. "... Това ми прилича на кинопреглед от ерата на социализма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 2
bigi
преди 7 години
Няколко милиона турци не могат да се изправят срещу целият свят. Авоарите им са многократно по-малко. Неправилен му е подходът и ще има краткотраен ефект (ако изобщо има ефект).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още