IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ергодан зове турците да инвестират в страната

Хиляди членове на партията на президента се събраха на конгрес в сряда, въпреки че здравното министерство отчете значителен скок на случаите на коронавирус

16:45 | 24.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/TURKISH PRESIDNET PRESS OFFICE</em></p>

 Снимка: EPA/TURKISH PRESIDNET PRESS OFFICE

След срива на турската лира президентът Реджеп Тайип Ердоган призова сънародниците си да инвестират своите натрупани чуждестранна валута или златни запаси, за да стимулират икономиката. Неговият призив е насочен към гражданите, „които държат чуждестранна валута и злато у дома само за да се чувстват в безопасност“. 

 „Бих искал тези мои съграждани да инвестират чуждестранната валута и златото, които са наши национални активи, в различни финансови ресурси и по този начин да ги вложат в бизнес и производство“, заяви в сряда Ергоган на партийния конгрес на своята ислямско-консервативна управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Анкара.

Той също така призова инвеститорите да се доверят на Турция.

Хиляди членове на партията на президента се събраха на конгреса в сряда дори след като здравното министерство отчете значителен скок на случаите на коронавирус.

„Поздравявам ви от сърце, докато снеговалежът почиства всички микроби“, каза Ердоган на тълпата в реч на открито, преди да влезе в препълнена спортна зала. Очаква се днес той да преструктурира партийните си редици преди евентуално преструктуриране и на кабинета, предава Bloomberg.

Министерството на здравеопазването на страната съобщи за над 26 000 нови случая и 138 смъртни случая във вторник, най-високият брой жертви от два месеца. Броят на случаите нараства, откакто правителството смекчи мерките за блокади срещу вируса в началото на март и сега е на най-високото ниво от 18 декември, изчислява Bloomberg.

Турската национална валута, лирата, и борсовите курсове в Истанбул се сринаха в началото на седмицата. Причината беше уволнението от страна на Ердоган на ръководителя на централната банка Наджи Агбал през уикенда. Лирата се обезцени на моменти с 15% спрямо щатския долар, а борсовият индекс Bist 100 загуби почти 10%.

По време на краткосрочния си мандат Агбал бе възвърнал доверието към непостоянната парична политика на Турция. Чрез повишаване на лихвените проценти той стабилизира лирата, която преди това рязко спадаше, въпреки че президентът Ердоган е противник на високите лихвени проценти. Последното вероятно е станало причина за уволнението на Агбал. Новият ръководител на централната банка Шахап Кавджъглу е бивш депутат от ПСР на Ердоган и четвъртият гуверньор за последните две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 3 години
По интересно е защо не трупат рубли и юани ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Хахахаха дайте златото и доларите доброволно :)Няма да е предаваш Ердо ! Имам облигацийки на 18% ще държиш още 3 години ! Трябва да си удвоя паричките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още