IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще издаде първите си облигации още през октомври

Еврокомисията иска да установи нови стандарти на финансовия пазар със социални и зелени облигации, както и да укрепи еврото в условията на икономическа криза

13:44 | 08.10.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан възнамерява скоро да емитира първите европейски облигации по социалната програма на ЕС за подпомагане на заетостта SURE.

„Ще започнем да емитираме тези облигации на ЕС през втората половина на октомври“, заяви довереникът на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Handelsblatt в Брюксел.

„Обемът все още не е финализиран“, добави той. „Но ще бъде значително по-малко от 50 млрд. евро. Вторият, по-голям транш, ще се извърши през първата половина на следващата година. “Обемът на SURE трябва да достигне до 100 млрд. евро. 

Бюджетният комисар гледа на новите облигации на ЕС като на предимство за сближаването на паричния съюз. „Като емитенти на европейски облигации ще укрепим еврото“, казва Хан. Брюксел не искал да пречи на държавите членки да набират средства на пазара на облигации. Взаимната канибализация ще бъде предотвратена от ЕК, която координира много тясно държавите членки и техните планове за емисии.

Програмата за облигации среща одобрение и в Европейския парламент. „Ако в дадена валута има много облигации с добър рейтинг, това със сигурност прави тази валута по-привлекателна. В това отношение планираната емисия облигации засилва международната роля на еврото”, пояснява евродепутатът Маркус Фербер (CSU) пред Handelsblatt.

Според Комисията ЕС ще издаде облигации на обща стойност 900 милиарда евро. Първите есенни облигации по SURE са само началото. Комисията също иска през следващата година да емитира облигации за фонда за възстановяване от коронавируса, известен в Брюксел като „Next Generation EU“.

Понастоящем Хан не може да даде точен времеви диапазон за тях, защото все още има нужда от дискусия в Европейския парламент и държавите членки. Но комисарят по бюджета е уверен в крайния успех. „Като преговарящ за комисията, забелязах в рамките на дискусиите в Европейския парламент, че напоследък е постигнат значителен напредък, например по темата за емитиране на собствени средства на ЕС. Така че очаквам споразумение този месец“, каза австриецът в сряда.

Мненията в Брюксел се разминават по въпроса дали оптимизмът на члена на ЕК е оправдан. Основните спорни точки са така нареченият механизъм за върховенство на закона и увеличаването на финансирането на отделни програми на ЕС, поискани от Европейския парламент. 

Съвсем наскоро евродепутатите, участващи в преговорите, бяха уверени, че няма да бъдат подложени на времеви натиск. Те са обидени от факта, че германското председателство на Съвета смекчи предложението за обвързване на европейските фондове със спазването на принципа на правовата държава. Освен това Берлин отхвърля увеличаването на индивидуалните програми за финансиране от ЕС в области като изследвания, демокрация или здравеопазване.

„Колкото по-дълго германското председателство на Съвета отхвърля увеличаване на програмите, толкова по-малко вероятно ще бъде постигането на споразумение през октомври“, заяви евродепутатът Расмус Андресен пред Handelsblatt. Зеленият парламентарист е единственият германски евродепутат, който е в групата за преговори с Хан и германското председателство на Съвета. "Не виждаме готовност за компромис по отношение на централните елементи на германското правителство", казва разочаровано Андресен.

21 парламента трябва да одобрят плана

Дори тези проблеми да бъдат решени, всички 27 държави членки трябва да одобрят финансовия пакет, като парламентите в 21 държави от ЕС ще трябва да дадат одобрение. Все още не е ясно дали ще има затруднения или закъснения в това отношение.


Хан обаче очаква бързо одобрение от парламента и държавите членки. Той възнамерява да стартира възможно най-скоро следващата облигационна програма за фонда за възстановяване. „Надявам се, че можем да започнем целия процес за издаване на европейски облигации за Next Generation EU през второто тримесечие на следващата година“, каза бившият австрийски министър.

ЕК възнамерява да обслужва пазара на облигации с различен матуритет. Средният срок трябва да бъде 15 години, рамката варира от 3 до 30 години. Всички непогасени задължения във връзка с емисията облигации трябва да бъдат изплатени до 2053 г. в случая на SURE и до 2058 г. в случая на Next Generation EU.

Хан не пожела да разкрие с кои банки ще работи ЕС. Той каза само: „Водим напреднали разговори с участващите банки за емитирането на европейски облигации, особено за програмата SURE. Фокусът е върху финансови институции от еврозоната, но разговаряме и с банки извън ЕС“. Вътрешни източници вярват, че ще участват над десетина финансови институции.

Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още