IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ETF-ите в Европа се радват на най-големият приток на капитали от 2017 г. насам

За това спомагат начините за справянето с пандемията от COVID-19 и слабият долар

22:12 | 04.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Европейските акции, които се радват на глобален интерес, получиха силен прилив на доверие от най-големия борсово търгуван фонд (ETF), фокусиран върху региона.

Vanguard FTSE Europe ETF получи прилив на капитал от 242 милиона долара през последната сесия, информира Bloomberg. Това е най-големият еднодневен приток на средства от юни 2017 г. и е последното потвърждение на изливането на пари в подкрепа на акциите на региона, които са възстановили повече от половината от загубените позиции след избухването на пандемията от коронавирус. еу еу

Европейските акции се представят по-добре от американските си конкуренти през август. Настроенията на инвеститорите са насърчавани от масивните програми от стимули и залозите, че разпространението на коронавируса ще бъде по-добре ограничено. Въпреки че ранната  фаза от възстановяването на региона не беше придружена от притоци на капитал, това започва да се променя.

Борсово търгуваните  фондове в региона са получили около 2,1 милиарда щатски долара за три поредни седмици, преди известен отлив през миналата седмица, според данните на EPFR Global.

Друг основен фактор за пренасочването на предпочитанията на инвеститорите към европейски акции е слабостта на американския долар и силата на еврото.

„Променящата се динамика на пандемията и рестартирането на икономиките в САЩ и Европа спомогна за отслабването на долара и за укрепването на еврото, подкрепяйки преминаването ни към европейските акции и предпазливостта ни към техните конкуренти от САЩ“, заяви Майк Пайл, стратег на BlackRock. „Създаването на европейски фонд за възстановяване и предстоящото емитиране  на паневропейски облигации е благодат за еврото. Положението в САЩ изглежда по-малко обнадеждаващо", коментира той.

Стратезите на BlackRock прогнозират, че щатският долар ще продължи да отслабва, тъй като преговорите за следващия кръг от стимули се проточват, а случаите на коронавирус продължават да се увеличават в някои части на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още