IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етиопия планира първото си публично предлагане на ДЦК

Целта на правителството е да привлече 1 млрд. долара, които да отидат за развитие на инфраструктурни проекти

15:06 | 26.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Етиопия планира първото си публично предлагане на ДЦК

Преди 30 години в благотворителен сингъл активистът Боб Гелдоф изказа безпокоенето си дали африканците знаят, че Коледа идва при тях. Днес някогашната обхваната от множество противоречия страна се превръща в световен капиталов пазар, пише Financial Times.

За пръв път Етиопия започва да се възползва от пазарa на държавни ценни книжа (ДЦК), оглеждайки се за международни инвеститори. Целта на страната е да набере до 1 млрд. долара чрез продажба на 10-годишни държавни облигации с помощта на JPMorgan и Deutsche Bank.

Усилията ще доведат до това една от най-големите, най-затворените и според някои наблюдатели най-обещаващи африкански икономики да излезе на световния дългов пазар. По този начин Етиопия ще се присъедини към редица други африкански държави, които издадоха подобни облигации в последните пет години. 

Етиопските власти пътуват в сряда до Лондон, а след това и до редица други европейски столици преди да заминат за САЩ следващата седмица. Чуждестранните инвеститори вече се редят на опашки за предлагането, тъй като редица пенсионни фондове, застрахователи и държавни инвестиционни фондове търсят високодоходни активи.

„Етиопия има много интересна история за Африка - ниски нива на дълг и бърз икономически растеж“, заяви Кевин Дали, старши мениджър в Aberdeen Asset Management.

Въпреки че Етиопия е като цяло затворена за чуждестранни инвеститори, в момента международни играчи се състезават да стъпят в 90-милионната страна. KKR, една от най-големите капиталови групи в света, тази година избра Етиопия за първата си инвестиция в Африка, влагайки 200 млн. долара във ферма за цветя.

Обиколката на етиопските власти сред чуждестранните инвеститори съвпада с нарастващата полемика в Африка относно годишнината на песента „Do They Know It's Christmas(Знаят ли, че е Коледа?) на Гелдоф. Песента, която достигна номер едно в класациите на много държави, предизвика вълна от оплаквания в социалните мрежи. Потребителите смятат, че текстът отговаря на ситуацията в Африка преди три десетилетия, а не на сегашната ситуация.

Когато Гелдоф посети страната през 1984 г., етиопците гладуваха заради политически инспириран недостиг на хранителни продукти. Сега Етиопия е една от най-бързо растящите икономики в света и въпреки че бедността там остава висока, тя спадна рязко оттогава.

Дебютът на Етиопия на капиталовите пазари несъмнено ще предостави аргументи в ръцете на онези среди в Африка и извън нея, които се безпокоят, че бедните държави на континента емитират твърде много дългове и така повтарят грешките от 80-те и 90-те години на миналия век.

През юни Кения набра 2 млрд. долара  от международни инвеститори и така направи най-големия дебют за африканска страна на пазара на ДЦК. Този вторник страната се завърна на пазара, търсейки още средства.

Инвеститорите и банкерите твърдят, че Кения се опитва да набере допълнителни 500-750 млн. долара, като преотвори облигациите, които продаде миналата година. Тази операция по събиране на средства, първата в Субсахарска Африка бе посрещната от силно търсене от страна на европейски и американски инвеститори.

Продажбата на облигации, за да се финансират инфраструктурни проекти е „добра инициатива“, заяви Габриел Негату, регионален изпълнителен директор на Африканската банка за развитие в Найроби и етиопец по произход.

Етиопия планира да използва набраните средства, за да изплати амбициозни строителни проекти, тъй като правителството ще се опита да построи пътища, железници и няколко големи водноелектрически централи. По думите на главния икономист на Световната банка за Етиопия Ларс Кристиян Молер публичните инвестиции ще останат високи и правителството е готово да прати по-висока цена, за да ги финансира.

Ако те могат да договорят добра лихва сега, моментът е добър това да се направи“, заяви той.

Инвеститорите смятат, че Етиопия най-вероятно ще плаща годишна лихва от 6% до 7%. Това е повече, отколкото Кения плаща, но все пак е ниско спрямо средните исторически стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още