IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа може да има дигитално евро до четири години

Проектът може да получи зелена светлина това лято, каза председателят на ЕЦБ Кристин Лагард

17:36 | 31.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард коментира в интервю за телевизия Bloomberg въвеждането на дигитална валута, която може да бъде пусната до „средата на това десетилетие“, ако проектът получи зелена светлина това лято.

„Трябва да сме сигурни, че го правим правилно - дължим го на европейците“, каза Лагард. „Нека бъдем реалисти по този въпрос - целият процес според мен ще отнеме още четири години, може би малко повече“, прогнозира Лагард.

Предстои ЕЦБ да публикува анализ с 8 хил. отговора на въпроси, които получи като част от обществените консултации относно потенциалното пускане на дигитална валута на централна банка. Той ще бъде изпратен до Европейския парламент и след това Управителният съвет на ЕЦБ ще вземе решение в средата на тази година дали да продължи напред с практически експериментални стъпки.

Второто решение дали да се пусне цифрова валута ще бъде взето от шест месеца до една година след това, каза тя.

„Това е техническо начинание, както и фундаментална промяна“, каза Лагард. „Трябва да сме сигурни, че няма да нарушаваме никоя система, а ще я подобряваме“, каза тя.

ецб ецб

В интервюто си председателят на ЕЦБ заяви също, че банката ще използва всички свои инструменти, ако инвеститорите се опитат да увеличат доходността на облигациите.

"Те могат да ни тестват колкото искат", каза тя. "Имаме инструменти, които да използваме и ще ги използваме при нужда“, увери Лагард.

ЕЦБ засили темповете на паричната си подкрепа този месец, за да ограничи нарастващата доходност на облигациите, която заплашва да подкопае икономическото възстановяване на еврозоната от пандемията.

Доходността се е повишила, подхранвана от икономическия ръст на САЩ и пакета от 1,9 трлн. долара за фискални стимули, отпуснати от администрацията на президента Байдън.

За разлика от САЩ, еврозоната се забавя с ваксинациите и удължава бизнес и социалните ограничения, борейки се с третата вълна на коронавируса. Съвместният фискален пакет от 750 млрд. евро на блока няма да започне да се използва преди юни.

Лагард разчита ратификацията на фонда за възстановяване на Европейския съюз в Германия да се случи в кратки срокове, за да може регионът да получи спешна фискална подкрепа.

Изявлението й идва, след като германският съд временно спря процеса на ратификация, въпреки че законопроектът беше одобрен в парламента на страната.

„Силно се надяваме, че парите по фонда ще започнат да се изплащат през втората половина на 2021 г.“, каза тя в интервюто, допълвайки, че въпросът кога точно ще започне това зависи от държавите членки, които трябва да ратифицират инструмента.

Лагард изрази надеждата си, че съдебният спорт в Германия ще бъде решен бързо. „Не искам да съдя предварително, но се надявам, че има начин да се постигне договореното “, каза тя.

Всеки ход за блокиране на участието на Германия във фонда представлява риск за плана за стимулиране на региона, който включва спешни безвъзмездни средства и заеми, насочени главно към най-засегнатите държави. Лагард подчерта, че комбинацията от подкрепящи фискални и парични инструменти е от съществено значение за стимулиране на възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 3 години
Европейската централна банка (ЕЦБ), заедно с другите европейци са със съдби на жертви на неправилно емитиране на евра.Дори 10 модела на дигитално евро да се въведе е невъзможно спасение от щети от допусканата съдбовна европейска грешка. Тези лоши последици водят към катастрофална европейска криза.ЕЦБ няма компетентност да спре лошите последици от стрешеното ползване на евра.Устойчивото европейско развитие е възможно след подобрено емитиране на евра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още