IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейците отново губят доверие в икономиката си

Икономическото доверие в еврозоната се влошава през март за девети пореден месец

12:49 | 28.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Логистичен център на Austrian Post във Виена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Логистичен център на Austrian Post във Виена. Снимка: Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната се влошава през март за девети пореден месец, което показва, че забавянето на региона все още не е достигнало дъното.

Доверието се влошава значително в промишлеността, а рязкото понижение в Италия и Германия подчертава несигурната ситуация в две от най-големите икономики в региона. И докато първата се намира в рецесия, а последната едва избегна такава, то Европейската централна банка понижи прогнозата си за растежа в еврозоната през този месец и повтори предупреждението си за рисковете за свиване на икономиките.

Основният индекс на Европейската комисия, който оценява настроението на домакинствата и бизнеса, спадна повече от очакванията на икономистите и сега е на най-ниското си ниво от повече от две години.

В своето месечно проучване ЕК заяви, че показателят за икономическото доверие в 19-е страни, които споделят еврото, се е понижил до 105,5 пункта през март от 106,2 през февруари. Спадът е по-голям от очакванията на икономистите за ниво от 105,9 пункта.

Отделно, индексът за бизнес климата на ЕК, който помага да се посочи фазата на бизнес цикъла, е намалял до 0,55 пункта през март от 0,69 пункта през февруари срещу очаквания за спад до само 0,66 пункта.

Настроението и в двата ключови сектора на икономиката на еврозоната - промишлеността и услугите - се оказа по-слабо от прогнозираното, като индексът за промишлеността се понижи до -1,7 пункта от -0,4 през февруари спрямо очакванията за спад до само -0,8 пункта. При услугите спадът е до 11,3 пункта спрямо 12,1 пункта и очаквания за спад до 12,0 пункта.

Проучването показа, че очакванията на потребителите за цените за 12 месеца напред се влошават през март до 17 от 18 пункта през февруари, а очакванията за продажните цени в промишлеността също спадат до 7,0 пункта през март от 9,0 пункта през февруари, продължавайки тенденцията на понижение от началото на годината.

За да смажат колелата на икономиката, служителите на ЕЦБ обявиха програма за нови заеми и се ангажираха да поддържат по-ниски разходите по кредитите. Въпреки това през трите седмици оттогава данните показват, че свиването на производствения сектор в Германия се влошава, а бизнес активността във Франция неочаквано намалява.

„Виждаме стабилизиране на икономиката в момента, но то зависи от развитието на няколко геополитически несигурности – виждаме някои негативни рискове“, каза днес главният икономист на Европейската централна банка Петер Прат, споменавайки Brexit и международната търговия. „Уверени сме, но до известна степен: сценарият ни се базира на предположението, че политическите несигурности, ако не изчезнат напълно, поне ще бъдат ограничени“, заяви той в интервю за Bloomberg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още