Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Европейската икономическа активност се възстановява бързо след блокадите

Индексът на мениджърите по поръчките бележи значителен ръст, но все пак остава под ключовата линия от 50 пункта

Европейската икономическа активност се възстановява бързо след блокадите

Снимка: Matthew Hatcher/Bloomberg

Европейската икономика се възстановява от рекордния спад, който ще намали производството с близо 9% през тази година.

Показателят за икономическата активност в 19-членната еврозона се повиши през май до най-високата стойност за последните три месеца, след като облекчаването на ограниченията срещу коронавируса позволи на компаниите и магазините да възобновят дейността си. Въпреки това измерителят продължава да сигнализира за рязко свиване както в промишлеността, така и в услугите, информира Bloomberg,позовавайки се на доклад на IHS Markit.

Още по темата

Общият индекс на мениджърите по поръчките в еврозоната отчита значителен ръст от 13,6 пункта през април до 31,9 пункта през май. Показателят за активността в сектора на услугите във валутния съюз също нараства от 12 пункта през април до 30,5 пункта през май.

Сред основните икономики на региона също се забелязва положителна тенденция. Индексът на мениджърите по поръчките в Германия достига ниво от 32,3 пункта през май. Показателят за сектора на услугите в най-голямата европейска икономика също се повишава до 32,6 пункта.

В Италия и Франция индексите на мениджърите по поръчките нарастват съответно до  33,9 пункта и 32,1 пункта. Въпреки това всички показатели остават под ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

Правителствата в еврозоната работят по плановете за фискални стимули за възобновяване на растежа, допълвайки безпрецедентната парична подкрепа на Европейската централна банка. Европейската комисия добавя 750 милиарда евро (837 милиарда долара) в безвъзмездни средства и заеми за най-силно засегнати от пандемията страни.

„Планираното премахване на блокадите неизбежно ще допринесе за засилване на бизнес активността и настроенията в следващите месеци“, казва Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit. „Въпреки това перспективите са белязани от възможността търсенето да остане слабо, тъй като разходите на домакинствата са засегнати от високите нива на безработица“, добави той.

Още по темата

Заетостта в еврозоната намалява рязко през май въпреки помощта от правителствените схеми. Поръчките също продължават да се свиват значително.

„Следователно ние оставаме предпазливи по отношение на възстановяването“, каза Уилямсън и добави, че възстановяването на продукцията до нивата от преди пандемията ще отнеме „няколко“ години.

От своя страна икономическата активност във Великобритания също се възстановява. Индексът на мениджърите по поръчките в страната се повишава от 13,8 пункта през април до 30 пункта през май, докато показателят за активността в сектора на услугите нараства до 29 пункта.

”Някои доставчици на услуги се надяват, че възобновяването на бизнес операциите ще започне да засилва активността през следващите месеци“, каза Тим Мур, директор в IHS Markit. „Въпреки това бизнесът, които е свързан директен контакт с  клиенти, продължава да отчита крайни нива на загриженост относно своите близки перспективи“, добави той.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турската лира възстанови част от загубите си за годината през юли