IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската индустрия със силен ръст през август

Индустриалното производство в ЕС се намира със 7,5% над нивата си отпреди година, а отчетеният ръст в еврозоната е близо 8 на сто

12:35 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейската индустрия със силен ръст през август

Индустриалният сектор в Европа продължава да се възстановява с бързи темпове от големия спад, който претърпя в началото на 2009 година заради рецесията, обхванала световната икономика.

Индустриалното производство през август в страните от Европейския съюз (ЕС) вече се намира със 7,5% над нивата си отпреди година, а в 16-те страни от еврозоната се отчита още по-голям ръст от 7,9 на сто.

В сравнение с юли индексът, който следи продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги, се повишава с 0,8% в ЕС и с 1% в еврозоната.

Данните за еврозоната се оказаха по-добри от очаквания от икономисти ръст от 0,8% на месечна и 7,4% на годишна база.

Гърция, Литва, Словения и Португалия са държавите с най-голямо месечно увеличение в индустриалното производство в размер на съответно 5,6%, 5,2%, 5,2% и 3,8%. При съпоставка с нивата отпреди година най-силен скок отчитат индустриите на Естония (22,9%), Латвия (20,5%) и Полша (13,2%).

Германия, Словения, Чехия, Литва и Швеция са другите страни, където индустрията се възстановява с темпове на растеж от над 10% на годишна база.

Индустриалното производство отчита ръст спрямо нивата си отреди една година във всички страни от ЕС, с изключение на Гърция и Дания, където остава съответно с 3 и 0,9 на сто под миналогодишните си нива.

В България индексът се повишава с 1,1% на месечна и с 3,7% на годишна база. Индексът отчита ръст на месечна база по време на четири от последните шест месеца. За 16-те страни от еврозоната той нараства за девети път през последните десет месеца.

Ако инерцията в европейската индустрия се запази, индустриалното производство може да подкрепи растежа на европейската икономика през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на еврозоната и този на страните от ЕС нарасна силно 1% през второто тримесечие.

Еврото поскъпва с 0,5% спрямо долара днес и към 12:30 ч. българско време двойката EUR/USD се котира на ниво от 1,3985 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още