IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският бизнес започва 2020 г. с лек оптимизъм

Индексът на бизнес доверието се е повишил леко през декември до 101,5 пункта

13:41 | 08.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Европейският бизнес започва годината с лек оптимизъм както по отношение на нивата на експортните поръчки за промишлеността, така и на заетостта, които отбелязаха спадове в края на 2019 година, предава Bloomberg. eu eu

Последните данни за настроенията, отчетени от Европейската комисия, бяха оповестени само часове, след като Германия отчете неочакван спад в заводските си поръчки.

Промишлеността, особено в Германия, се бори да излезе от положението на спад вече повече от година. Основните фактори за несигурността на бизнеса през миналата година бяха търговската война между САЩ и Китай и планираното излизане на Великобритания от Европейския съюз. По-големият риск за икономиката в момента е, както прогнозираха от Бундесбанк, индустриалната слабост да се пренесе и към други сектори на икономика до края на 2020 г.

Индексът на бизнес доверието, изчисляван от Комисията, се е повишил леко през декември до 101,5 пункта, спрямо 101,2 пункта през предходния месец. Но повишението се дължи основно на възстановяването в сектора на услугите.

„Нещата изглеждат доста прилични за европейския потребител“, заяви Джон Роу от Legal & General Investment Management. „Забавянето в промишлеността не е достатъчно, за да дерайлира европейската икономика. "

Германските данни, публикувани по-рано в сряда показаха, че нивото на заводските поръчки е спаднало с 1,3% през ноември. От друга страна през октомври показателят отчете лек ръст. Кумулативно двата месеца отчитат по-добри резултати в сравнение с август и септември.

„Входящите поръчки се стабилизират на ниско ниво през последните месеци. Но прогнозите за заводската дейност до известна степен са се подобрили “, се казва в изявление на германското министерство на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още