IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси стават привлекателни за новите инвеститори

Индексът Stoxx Europe 600 надмина S&P 500 тази есен и се насочва към най-успешната си година от десетилетие

21:13 | 14.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските индекси се намират близо до най-високите си стойности за последните четири години и някои от техническите показатели предполагат, че ентусиазмът е висок. Но все още има сигнали, че инвеститорите са игнорирали борсите през по-голямата част от тази година, предава Bloomberg.

Подхранван от оптимизма по отношение на търговските преговори между САЩ и Китай, индексът Stoxx Europe 600 надмина S&P 500 тази есен и сега се насочва към най-успешната си година от десетилетие. Въпреки това дори най-новите му ръстове изглеждат скромни в сравнение с вложенията във фондовете за частни капиталови инвестиции в региона през 2019 г., възлизащи на 100 милиарда долара.

Така че макар пазарът да нарасна с 20% през тази година, инвеститорите изтеглят пари от акционерните фондове в Европа почти непрекъснато от март 2018 г. насам. Това до известна степен започна да се променя в средата на октомври, когато оптимизмът около сделката за Brexit и глобалното преориентиране към търговия с деривати допринесоха за приток на средства през три поредни седмици от около 3,3 милиарда долара. eu eu

Стратези от Bank of America заявиха, че съотношението между доходността на акциите и облигациите в Европа остава близо до най-високото си ниво от 100 години насам, но акциите в еврозоната се търгуват на много по-ниски стойности от американските например.

Според стратезите на Citigroup възвръщането на притока на инвестиции в акции през последните няколко седмици се случва в глобален мащаб.„Ноември е на  път да бъде първият месец на приток на нови средства във фондове за дялово участие на нововъзникващите и развитите пазари за последните две години“, добавят стратезите.

Икономическото забавяне в Германия, политическото напрежение във Великобритания и рискът от повторно ескалиране на търговската война между САЩ и Китай представляват заплаха за зараждащата се популярност на европейските акции. Данни от сряда обаче показаха, че индустриалното производство в еврозоната неочаквано се е повишило за втори месец през септември, което е знак, че икономиката започва да излиза от периода на забавяне.

Така че поне засега фондовите борси на Стария континент, които доскоро имаха много малко почитатели, остават благоприятно място за трейдърите.

„Оценките ни за европейските фондови борси остават високи“, казва Андрю Коул от Pictet Asset Management в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още