IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските фабрики бият аларма заради повредената верига на доставките

Промишлената активност в зоната на единната валута дотигна 7-месечно дъно през септември заради недостига на суровини

13:01 | 01.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейските производители са все по-обезпокоени заради световните проблеми във веригите на доставки, които тласкат цените нагоре и може да продължат и през следващата година.

Изследването на IHS Markit, измерващо бизнес активността в производството, е отчело през миналия месец най-големия спад от април 2020 г. - началото на пандемията на Covid-19.  Значително по-слабият ръст на производството, входящите поръчки и заетостта гарантират, че растежът в индустрията на еврозоната отново се забави значително през септември. Общият бенчмарк за еврозоната IHS Markit Eurozone PMI спадна с 2,8 пункта спрямо август до 58,6 пункта – на най-ниската си стойност от февруари насам. Това беше най-резкият спад от април 2020 г., когато пандемията от коронавирус набра скорост и бяха наложени ограничения по целия свят. 

Промишлените предприятия на Стария континент изпитват сериозни логистични проблеми, недостиг на продукти и срив на работната сила, причинени до голяма степен от продължаващите смущения, причинени от пандемията Covid-19, която принуди правителствата да наложат преди време строги ограничения на мобилността.

„Проблемите с доставките продължават да причиняват огромен хаос за европейското производство, а закъснения и недостиг се отчитат с темпове, невиждан от почти четвърт век насам, и не показват никакви признаци на предстоящо подобрение“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист IHS Markit“, цитиран в съобщение.

Ценовият натиск остава близо до рекордните нива, а компаниите прехвърлят нарастващите производствени разходи на клиентите с по-бързи темпове, за да защитят маржовете си на печалба.

Междувременно други данни от петък показаха, че инфлацията в еврозоната се ускори до 3,4% през септември, което значително надвишава целта на Европейската централна банка от 2%. Въпреки че повечето централни банкери все още настояват, че поскъпването е временно, дълготрайните проблеми във веригите на доставки се разглеждат като ключов риск, който може да засили по-високия ръст на цените.

Според подробните резултати от настоящото проучване по-малките страни от еврозоната отбелязват най-силен ръст този път, начело на които застава Австрия, която беше и единствената страна с ускорен темп на растеж. Във всички останали държави, обхванати от проучването, инерцията намалява, особено в Германия, където PMI индексът дори спадна с повече от четири пункта в сравнение с август.

Основната причина за спада на основния PMI индекс е, че два от най -важните показатели – за производство и входящи поръчки - показват значително по-ниски увеличения. И двата индекса паднаха до 8-месечни дъна. А увеличението на поръчките за износ, което наскоро беше изключително високо, спадна през септември до най-ниското ниво от януари насам.

Британският промишлен PMI също отчете понижение през септември до 57,1 пункта от 60,3 пункта през август.

И в този случаи негативно влияние върху промишлената дейност оказват забавянето във веригата на доставки, по-бавен растеж на новите поръчки и на самото производство, както и нарастващия недостиг на материали и работна ръка в Обединеното кралство, като износът на промишлено произведени стоки също спадна за пръв път от осем месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още