Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Европейското по футбол тласна нагоре продажбите на дребно на Острова

Разходите за горива също се увеличиха през месеца, отразявайки все по-честите пътувания, но все още остават под нивата преди пандемията

Европейското по футбол тласна нагоре продажбите на дребно на Острова

Снимка: Bloomberg

Продажбите на дребно във Великобритания нараснаха неочаквано през юни, тъй като потребителите харчиха повече в хранителните магазини, за да отпразнуват европейското първенство по футбол, добавяйки инерция към икономическото възстановяване, съобщи Bloomberg.

Обемът на стоките, продавани в магазините и онлайн, се е увеличил с 0,5% спрямо предходния месец, съобщи Службата за национална статистика в петък. Икономистите очакваха спад от 0,1%. Цифрите последваха безпрецедентен скок през април, когато на повечето магазини бе разрешено да отворят напълно за първи път от януари.

Данните подхранват дебата за силата на възстановяването на Великобритания от 17-месечните ограничения за справяне с вируса. Намалените потребителски разходи повишиха цените в цялата икономика, като за първи път от почти две години през последните два месеца инфлацията се ускори над целта на Английската централна банка. Банкерите, водени от гуверньора Андрю Бейли, обмислят дали да намалят стимула си още от следващия месец.

Продажбите в магазините за хранителни стоки се възстановиха през миналия месец, като допринесоха най-много за увеличението след рязък спад през май, когато потребителите пренасочиха разходите си към новоотворени ресторанти.

Английският футболен отбор стигна до финала на 11 юли в едномесечното спортно състезание. Това накара хората да празнуват и по улиците и парковете, тъй като капацитетът на заведенията беше запълнен.

Разходите за горива също се увеличиха през месеца, отразявайки все по-честите пътувания, но все още остават под нивата преди пандемията.

Отделни данни на изследователския институт GfK показват, че доверието на потребителите е достигнало най-високото ниво от началото на пандемията

Премиерът Борис Джонсън отмени много от последните останали ограничения за социално дистанциране тази седмица, въпреки че нарастването на заразените предизвиква опасения дали ще са необходими ограничителни мерки през следващите седмици.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ отчитат неочакван ръст при продажбите на дребно