Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Евростат потвърди оценката си за икономическия растеж в ЕС и еврозоната в края на 2012 г.

Единствено свиването на икономиката на еврозоната през цялата 2012 г. е било малко по-дълбоко, отколкото беше обявено предварително

Европейската статистическа служба Евростат потвърди предварителните си оценки за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната и Европейския съюз (ЕС) през последните три месеца на миналата година.

През четвъртото тримесечие спрямо третото икономиката на еврозоната се е свила с 0,6%, а на ЕС с 0,5%, сочат данните на статистическата служба. На годишна база понижението е от съответно 0,9% и 0,6%.

По-дълбоко е обаче свиването на икономиката на еврозоната през цялата 2012 г. През миналата година БВП на държавите от паричния съюз е регистрирал понижение от 0,6%, а не от 0,5%, както беше обявено предварително.

Данните за икономиката на ЕС се потвърждават – през 2012 г. е отчетен спад от 0,3%.

През последните три месеца на 2012 г. потребителските разходи на домакинствата са се свили с 0,4% в еврозоната и с 0,3% в ЕС спрямо предходното тримесечие. Брутното капиталообразуване е регистрирало спад от съответно 1,1% и 0,9%, износът – от по 0,9%, а вносът – от 0,9% и 0,8%.

От държавите от ЕС най-сериозен спад на БВП е регистриран в Португалия (1,8%), следвана от Кипър и Словения, където е отчетено понижение от по 1%.

На другия полюс са икономиките на Латвия, Естония и Литва, където е отчетено най-голямо повишение на БВП от съответно 1,3%, 0,9% и 0,7%.

Третата оценка на Евростат за икономическия растеж в еврозоната и в ЕС ще бъде обявена на 5 април.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германската икономика се справя по-добре от очакваното в края на 2020 г.