IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото достигна ново 20-годишно дъно спрямо долара

Подобно дъно беше отбелязано и предишния ден, но след много по-големи понижения

16:02 | 06.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Еврото продължи да поевтинява в сряда. Единната валута, която през този месец се приближи до паритет с долара, отново се понижи до 1,02 долара, но след като акциите и петролът сорт Брент поскъпнаха, газовата стачка в Норвегия беше прекратена, а Wall Street се очаква да отвори без много изменения по-късно, интензитетът спадна чувствително, предава Ройтерс. В следобедните часове общата валута струваше 1,0185 долара - най-ниската стойност от края на 2002 г. насам.

Подобно дъно беше отбелязано и предишния ден, но след много по-големи понижения от около два щатски цента. Във вторник следобед Европейската централна банка определи референтния курс на 1,0290 долара.

Еврото остава под натиск, особено спрямо долара. Експертите посочват две основни причини: От една страна, в Европа се разпространяват опасенията за изпадане в енергийна криза. От друга страна, ЕЦБ води сравнително сдържана борба с инфлацията. За разлика от ЕЦБ много други централни банки повишиха значително основните си лихвени проценти, преди всичко Федералният резерв на САЩ.

Сутринта икономическите данни от еврозоната не бяха впечатляващи. В Германия промишлените поръчки леко се увеличиха. В еврозоната продажбите на търговците на дребно нараснаха леко. В следобедните часове инвеститорите вероятно ще следят индекса на мениджърите по покупките ISM за сектора на услугите в САЩ. Параметърът ще даде представа за състоянието на икономиката. Освен това вечерта Федералният резерв на САЩ ще публикува протокола от последната си среща за лихвените проценти.

Доходността по държавните облигации в еврозоната също продължи да се понижава, въпреки че британският паунд почти не помръдна, след като финансовият министър на страната и други политически лидери драматично напуснаха кабинета в знак на протест срещу премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън. евро евро

Широкият европейски индекс STOXX 600 се повиши с 1,6%, като индексите в Лондон (FTSE), Франкфурт (DAX) и Париж (CAC40) нараснаха съответно с 1,7%, 1,5% и 1,4%. Начело по поскъпване бяха компаниите от сферата на търговията на дребно, туристическите услуги и минните компании. 

Към 15:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Да отрежат ЕС от всякакви достъпни енергоресурси. Ще стане евро=рубла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
pass
преди 1 година
Еврото ще подмине паритета с долара като експрес малка гара. ЕЦБ-то вече няколко месеца само прикажки и никакви действие, все с обещания в бъдеще време как щели да повишават лихвата, а тя лихвата още си не на -0.50%, където е вече 7-8 години. Е само с приказки не става, трябва скоро да видгат и то ускорено лихвата, ако не искат тотален срив на еврото и еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още