IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото е напът да запише най-слабото си тримесечно представяне от есента на 2011

Поевтиняването на единната валута се дължи на монетарните стимули на ЕЦБ и на поскъпването на американския долар

10:19 | 25.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Еврото е напът да запише най-слабото си тримесечно представяне от есента на 2011

Еврото е напът да запише най-слабото си тримесечно представяне от разгара на кризата в еврозоната. По-евтината единна валута помага на политиците, които търсят начин да елиминират заплахата от дефлация и да вдигнат на крака потъващата икономика на региона, пише Financial Times.

В сряда еврото падна под 1,28 долара за пръв път от повече от година. Така от юли единната валута удължава загубата спрямо американския долар до 6,6%. По този начин еврото е напът да запише най-резкия си тримесечен спад от есента на 2011 г., когато спекулациите за разпад на еврозоната бяха стигнали връхната си точка.

Обезценяването на валутата се дължи на радикалните мерки, предприети от Европейската централна банка (ЕЦБ), която разхлаби курса на паричната си политика през юни и в началото на този месец, когато оряза още лихвите и обяви, че ще започне да изкупува частни активи.

Но поевтиняването на еврото се дължи и на поскъпването на долара. Американската валута набира инерция през последните седмици. Федералният резерв на САЩ е близо до прекратяването на програмата за количествени улеснения, а инвеститорите разсъждават върху вероятността лихвите да тръгнат нагоре още през 2015 г. В сряда доларовият индекс се озова на връх, невиждан от юли 2010 г., след като нарастваше в продължение на 10 последователни седмици – за пръв път в своята 43-годишна история.

„Движението на валутата се дължи на различния курс на паричната политика в Европа спрямо този на други водещи централни банки“, коментира измененията президентът на ЕЦБ Марио Драги. Той каза, че паричната политика на ЕЦБ ще остане гъвкава „за дълъг период от време, докато същевременно политиката в други държави отговаря на сигналите, че възстановяването там е налице“.

Стабилното поевтиняване на еврото идва след месеци на устойчивост, която обърка инвеститорите и притисна европейските износители, но е подарък за Драги седмица преди месечната среща на централните банкери на ЕЦБ.

Ефектите от понижаването на лихвите и другите монетарни стимули от юни и септември върху доверието и икономическата активност в еврозоната все още не могат да бъдат оценени. Освен това пазарните очаквания относно инфлацията в дългосрочен план продължават да се понижават. Това е знак, че инвеститорското доверие в способността на ЕЦБ да избегне изпадането в дефлация се изпарява.

Въпреки това ЕЦБ се надява, че поевтиняването на еврото ще има мощен ефект върху покачването на вносните цени и ще стимулира износа. Пазарните участници спекулират, че за да понижи още курса на валутата, ЕЦБ може да стартира програма за количествени улеснения, която да включва широкомащабни покупки на държавни ценни книжа.

„Устойчивото поевтиняване може да е последната опция пред Изпълнителния съвет на ЕЦБ за борба с отслабващата инфлация“, коментира анализаторът в Citigroup Валентин Маринов.

Експертите на UBS изчисляват, че обезценяване на еврото с 10% може да покачи нефинансовите корпоративни печалби преди лихви и данъци в еврозоната със средно 3%. Това е значителен стимул, имайки предвид едноцифрения растеж на печалбите в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още