IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото изпревари долара като разплащателна валута за първи път от 2013 г.

Те са следвани от британския паунд и японската йена, а на петото място канадският долар изпреварва китайския юан

10:30 | 19.11.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Еврото е било най-използваната валута за международни разплащания през миналия месец, успявайки да изпревари долара за първи път от февруари 2013 г.

Данните от разплащателната система Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications), чиято мрежа се използва от над 11 000 финансови институции в 200 държави, показват, че единната валута на Европейския съюз и американските пари са следвани от британския паунд и японската йена. На петото място миналия месец канадският долар изпреварва китайския юан.

Търговските сътресения, породената от пандемията рецесия и политическите разногласия подновиха натиска за намаляване на дела на доларите в международните разплащания. Американската валута отслабна с над 11% от пика си през март, показват данни на индекса на Bloomberg, който измерва силата ѝ спрямо кошница конкурентни валути. Мнозина анализатори очакват оценката да се свие още.

Въпреки това в доклад от юли Банката за международни разплащания съобщи, че американската валута продължава да е основна за набиране на финансиране, като близо половината от отпусканите междудържавни заеми и международни дългови ценни книжа са деноминирани в долари. От банката посочват още, че около 85% от всички валутни трансакции са в долари, като зелените пари отговарят и за 61% от официалните валутни резерви на страните по света. Също така почти половината от международната търговия се фактурира в долари.

Около 37,82% от паричните трансфери през Swift са били в евро през октомври, най-голям дял от февруари 2013 г. насам. Това представлява и увеличение с близо 6 пр. п. спрямо края на миналата година.

Употребата на долари е намаляла с около 4,6 пр. п. от декември до 37,64% от трансакциите миналия месец. Най-голям дял американската валута имаше през април 2015 г. – 45,3%. Британската, японската и канадската валута заедно държат 12,25% от трансакциите през октомври.

Делът на юана спадна до 1,66% от трансакциите – най-лошото му представяне от април насам. Китайските пари бяха на 35-о място през октомври 2010 г., когато Swift започва проследяването на валутите по този начин. Те успяха да достигнат до топ 6 през 2014 г., като оттогава държат дял от около малко под 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
nikolaimitev87
преди 3 години
https://luckyfish.io/?c=ygmv играйте игри и печелете крипто валути !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
dakl
преди 3 години
Началото на края!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
petyob
преди 3 години
следствие на това, че тромпета прави Америка велика, вече 4 години. Аз лично нямах нищо против да продължи да я прави още по-велика ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Ее Зелка, да сме на 1 мнение 1 път :)Ама пак греда - за чайниците и за ЕС. Сал един Тромбон ни остана :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
ratten
преди 3 години
кеф, кеф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Въх, нидей, чи ша има инфаркти...(анти ЕС групата инсулти не може да получи, по физиологически причини):)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
хаха ... айде голишарковците , дето пророкувате колко зле било в ЕС и как всичко върви на пропадия да коментират ... :)))чайниците аут от играта , тромбонът успя да съсипе ефективно хамериканците ... пред числата и боговете мълчат ... !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още