Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Еврото изпревари долара като разплащателна валута за първи път от 2013 г.

Те са следвани от британския паунд и японската йена, а на петото място канадският долар изпреварва китайския юан

Еврото изпревари долара като разплащателна валута за първи път от 2013 г.

Снимка: Bloomberg L.P.

Еврото е било най-използваната валута за международни разплащания през миналия месец, успявайки да изпревари долара за първи път от февруари 2013 г.

Данните от разплащателната система Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications), чиято мрежа се използва от над 11 000 финансови институции в 200 държави, показват, че единната валута на Европейския съюз и американските пари са следвани от британския паунд и японската йена. На петото място миналия месец канадският долар изпреварва китайския юан.

Търговските сътресения, породената от пандемията рецесия и политическите разногласия подновиха натиска за намаляване на дела на доларите в международните разплащания. Американската валута отслабна с над 11% от пика си през март, показват данни на индекса на Bloomberg, който измерва силата ѝ спрямо кошница конкурентни валути. Мнозина анализатори очакват оценката да се свие още.

Въпреки това в доклад от юли Банката за международни разплащания съобщи, че американската валута продължава да е основна за набиране на финансиране, като близо половината от отпусканите междудържавни заеми и международни дългови ценни книжа са деноминирани в долари. От банката посочват още, че около 85% от всички валутни трансакции са в долари, като зелените пари отговарят и за 61% от официалните валутни резерви на страните по света. Също така почти половината от международната търговия се фактурира в долари.

Около 37,82% от паричните трансфери през Swift са били в евро през октомври, най-голям дял от февруари 2013 г. насам. Това представлява и увеличение с близо 6 пр. п. спрямо края на миналата година.

Употребата на долари е намаляла с около 4,6 пр. п. от декември до 37,64% от трансакциите миналия месец. Най-голям дял американската валута имаше през април 2015 г. – 45,3%. Британската, японската и канадската валута заедно държат 12,25% от трансакциите през октомври.

Делът на юана спадна до 1,66% от трансакциите – най-лошото му представяне от април насам. Китайските пари бяха на 35-о място през октомври 2010 г., когато Swift започва проследяването на валутите по този начин. Те успяха да достигнат до топ 6 през 2014 г., като оттогава държат дял от около малко под 2%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
https://luckyfish.io/?c=ygmv играйте игри и печелете крипто валути !!!
2
 
3
 
6
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Началото на края!
1
 
5
 
5
преди 2 седмици
следствие на това, че тромпета прави Америка велика, вече 4 години. Аз лично нямах нищо против да продължи да я прави още по-велика ... :)
3
 
3
 
4
дядя Вова до: zelka007
преди 2 седмици
Ее Зелка, да сме на 1 мнение 1 път :)

Ама пак греда - за чайниците и за ЕС. Сал един Тромбон ни остана :)))
1
 
6
 
3
преди 2 седмици

Още от Новини
ЕЦБ може да удължи програмата си за покупка на облигации с още 12 месеца