IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото падна до рекордно ниски равнища срещу швейцарския франк*

Опасенията от задълбочаване на кризата с държавните дългове понижиха силно европейските индекси и цените на петрола

13:10 | 23.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Резултатите от изборите в Испания се превърнаха с поредния негатив за еврото. <em>Снимка: Sxc.hu</em></p>

Резултатите от изборите в Испания се превърнаха с поредния негатив за еврото. Снимка: Sxc.hu

Курсът на еврото падна до рекордно ниски равнища срещу швейцарския франк под влияние на подновените опасения на финансовите пазари от задълбочаване на кризата с държавните дългове в Европа.

Повод за избягване на единната европейска валута дадоха резултатите от провелите се през уикенда местни и регионални избори в Испания, пише Bloomberg. По предварителни данни управляващата Социалистическа партия е понесла най-тежкото си поражение за последните 30 години.

Испанските гласоподаватели наказаха партията на премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро за нарастващата безработица и съкращенията в държавните разходи, чиято цел е да предпазят страната от дълговата криза в еврозоната.

При преброени 99 на сто от гласовете опозиционната Народна партия е спечелила 38% от тях в местните избори в сравнение с 28% за управляващите социалисти.

В края на миналата седмица рейтинговата агенция Fitch намали кредитния рейтинг на Гърция с четири степени под инвестиционното ниво, а ден по-късно Standard & Poor’s даде негативна перспектива на италианския държавен дълг.

Това, заедно с нестабилната политическа обстановка в Испания, намали атрактивността на активите в региона, начело с единната европейска валута. Вместо това инвеститорите решиха да потърсят швейцарската валута като алтернатива, както и сигурността на щатския долар.

Еврото падна до рекордно ниското ниво от 1,2349 франка по-рано в днешната валутна сесия, а към 9:10 ч. българско време се търгува за 1,2385 франка, понижавайки се с 0,5% за деня.

Еврото падна до рекордно ниското ниво от 1,2322 франка по-рано в днешната валутна сесия, а към 13:10 ч. българско време се търгува за 1,2362 франка, понижавайки се с 0,7% за деня. Страховете около дълговата криза причиниха разпродажби на акции на борсите в Европа и в резултат водещите индекси в Германия, Великобритания, Испания и Франция се понижават с около 2%.

Италианският борсов показател MIB губи междувременно близо 3 на сто, докато в Гърция ASE отстъпва по-леко с 0,6 на сто.

В същото време курсът на щатския долар се повишава срещу всички водещи валути, след като инвеститорите потърсиха по-безрискови активи. Спрямо щатския долар еврото поевтинява с 1,2% до 1,3995 долара за евро, което е най-ниското му ниво от 16 май.

"Уикендът като цяло, включително изборите в Испания, създаде още една причина за опасения от държавните дългове на европейските държави", коментира за Bloomberg Шон Калоу, старши валутен стратег в Westpac Banking Corp. в Сидни. "Това е още един негатив за еврото."

Доларовият индекс, който следи курса на щатския долар срещу шест основни валути, се качва с 0,7% днес до 75,960 пункта. Избягването на по-рискови активи понижи не само европейските, но и азиатските акции в днешната сесия.

Поскъпването на долара и опасенията около дълговата криза в Европа оказаха на свой ред натиск върху цената на петрола. Американският лек суров петрол пада с 2,8% до 97,27 долара за барел, а добиваният в Северно море сорт брент се търгува с понижение от 2,8% до 109,28 долара за барел.

* Актуализирано към 13:10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още