IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото постигна значителен ръст спрямо британския паунд и швейцарския франк

Единната валута се доближи до едномесечния си връх спрямо долара в четвъртък

12:43 | 24.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Петър Лавов

Европейските акции приключиха четвъртък на почти равни нива спрямо предходната сесия. Причината беше ниският обем на търговия в световен мащаб заради почивния ден в САЩ. Паневропейският Stoxx600 приключи сесията с 0.02% повишение, като секторите финишираха разнопосочно. Следобед пазарните движения бяха заглушени, след като азиатските борси затвориха. Френският CAC40 нарасна с 0.5%, докато британският FTSE100 и германският DAX30 се понижиха съответно с 0.02% и 0.05%. Комуналните услуги отчетоха загуба от 0.40%, което направи сектора най-лошо представилия се в четвъртък. В същото време ралито при криптовалутите продължава с пълна сила, като втората по пазарна капитализация криптовалута – Етериум - се покачи до нов рекорд при 423.90 долара на борсата Bitfinex. Криптовалутите се превръщат във все по-атрактивни инструменти за инвестиция въпреки изразеното недоверие на голяма част от инвеститорите към тях. Bitcoin затвори с дневна корекция до 8 000 долара при 8 213 долара в началото на деня на криптоборсата Poloniex.

Компанията Centrica се срина с 15.49% след като обяви загубата на 823 хил. клиенти за последните 4 месеца. Акциите на френската компания EDF се покачиха с 5.6%, което я направи най-добре представилата се компания за Европа. Причината беше, че френското министерство разглежда различни варианти за преструктуриране на дружеството за комунални услуги. Един от вариантите е да се отстранят дейностите на EDF за ядрена енергия, посочва Ройтерс.

Еврото се повиши за трети пореден ден в четвъртък, след като успя да пробие ключово техническо ниво. Индексите на мениджърите по поръчките посочиха подобряващи се перспективи пред икономиката на еврозоната. Единната валута поскъпна с 0.25% до ниво от 1.185 долара, като се доближи до едномесечния си връх, който е на ниво от 1.1862, постигнат миналата седмица. Заради празниците в Япония и САЩ ликвидността беше понижена. Еврото постигна и значителен ръст спрямо британския паунд и швейцарския франк. Доларовият индекс се понижи с 0.10% до 93.13 заради предпазливостта на инвеститорите през по-късата седмица. Те подкрепиха по-слабо доходни валути като японската йена и швейцарския франк, които обаче се използват и като инструменти за съхранение на стойност.

Цените на петрола паднаха в четвъртък, но затварянето на тръбопровода Keystone и и понижаването на резервите в САЩ продължиха да укрепват пазарите въпреки притесненията за нарастващата продукция. Лекият суров американски петрол достигна 57.89 долара за барел след корекция от 0.2% или 13 цента, но все още е близо до 2-годишния си връх от 58.15 долара, достигнат в сряда. Сортът Брент затвори с 18 цента по-ниско до 63.14 долара за барел. Спирането на най-големия тръбопровод между Канада и САЩ с капацитет от 590 хил. барела на ден обнадежди инвеститорите за повишение на цената и намаление на запасите.

Златото поевтиня в четвъртък след ръста от 1% през предходната сесия. По-слабите икономически данни за САЩ, както и притесненията сред някои членове на Фед за ниска инфлация бяха сред основните причини. Спот цената на златото се понижи с 0.2% до 1 289.88 долара за тройунция. Фючърсите върху злато с доставка през декември паднаха до 1 289.70. Среброто от своя страна се понижи с 0.4% до 17.088 долара за тройунция, а платината и паладият се понижиха съответно с 0.6% и 0.1% до нива съответно 932.50 и 1002.05 долара за тройунция.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Николай Шуманов

ETHUSD

Криптовалутата Етериум за трети път достигна ниво от около 400 долара. При евентуален пробив на върха от 415.00 долара, достигнат в началото на юни месец очакванията за поскъпването при тази криптовалута да се засили и да достигне ниво от 500.00 долара.

USOIL

През нощта в четвъртък срещу петък петролът поскъпна, компенсирайки по-ранните загуби. Оптимизмът се завърна на пазара на фона на по-слабите обеми. Цените бяха насърчени и от канадската енергийна компания TransCanada, която заяви, че ще свие доставките за САЩ по тръбопровода Keystone с 85%. Очакванията са цената на черното злато да достигне върха от началото на май тази година на ниво от 62.56 долара за барел. При евентуален пробив на тази стойност може да видим и по-високи нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още