IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото се насочва към най-големия дневен спад спрямо долара през 2017 г.

Доларът същевременно се възстанови от най-лошото начало на година от три десетилетия

14:23 | 07.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Под натиска на политическата несигурност еврото днес е на път да отчете най-големия си дневен спад за 2017 г. спрямо долара, който като цяло поскъпва, предаде Ройтерс.

Към 14:20 часа българско време единната европейска валута губи 0,63% спрямо долара на фона на опасенията на инвеститорите, че лидерът на крайнодесния и евроскептичен Национален фронт Марин льо Пен засилва позициите си преди президентските избори във Франция. 

Предстоящите избори в Холандия, Германия и вероятно в Италия, несигурността около помощта за Гърция и очакваното свиване на програмата на Европейската централна банка за изкупуване на активи също изнервят пазарите, отбелязват анализатори.

Доларът същевременно се възстанови от най-лошото начало на година от три десетилетия и поскъпна с 0,7 на сто спрямо кошница от други водещи валути, насочвайки се към най-голямата дневна печалба от началото на януари. Доларовият индекс е на ниво 100,53 пункта.

Повишаването на курса на долара се ускори, след като Китай съобщи, че валутните му резерви през януари неочаквано са спаднали под 3 трлн. долара за първи път от близо шест години.

Японската йена загуби спечелените позиции спрямо долара, постигнати в по-ранната търговия, и поевтинява с 0,5 на сто до 112,31 йени.

Британската лира отстъпи 0,8 на сто до 1,2367 долара.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още